Respectarea acordului de încetare a focului anunţat joi seara de Siria în regiunea Idleb (nord-vest) depinde de bunăvoinţa Turciei, a declarat vineri emisarul sirian la negocierile de pace de la Astana, avertizând că răbdarea Damascului este ''limitată'', relatează AFP.
Emisarul Bashar Jaafari se află în capitala kazahă Nur-Sultan (fosta Astana), unde are loc de joi o nouă sesiune de negocieri de pace între Rusia şi Iran, susţinători ai regimului sirian, şi Turcia care îi apără pe rebeli.
"Acordul de încetare a focului este condiţionat de respectarea de către Turcia a acordurilor de la Astana şi Soci privind dezarmarea teroriştilor", a spus Jaafari, acuzându-i pe aceştia că au bombardat trupele siriene din teritorii pe care Turcia le controlează şi apreciind că încetarea focului este un test al intenţiilor Turciei.
El le-a cerut participanţilor la negocierile de la Astana să îşi asume responsabilităţile făcând presiune asupra Turciei.
Chiar dacă avem răbdare, răbdarea noastră este limitată. Nu vom aştepta la nesfârşit ca Turcia să îşi respecte angajamentele, a continuat Jaafari.
Joi seara, Siria a anunţat încetarea focului condiţionat în regiunea Idleb, dominată de jihadişti ai Hayat Tahrir al-Sham (HTS, fosta filială siriană a Al-Qaida) susţinuţi de anumite grupuri rebele.
Bombardată fără încetare timp de trei luni, provincia Idleb şi unele dintre regiunile vecine Alep, Hama şi Latakia au făcut în septembrie 2018 obiectul unui acord între Ankara şi Moscova pentru crearea unei zone demilitarizate.
Iniţiativa prevedea separarea teritoriilor deţinute de jihadişti şi rebeli de zonele adiacente controlate de guvern. Cu toate că acordul a evitat până acum o ofensivă de anvergură a regimului, el nu a fost decât parţial respectat, jihadiştii refuzând să se retragă în timp ce bombardamentele s-au intensificat.
Reluarea bombardamentelor de către Damasc şi aliatul său rus în regiunea Idleb a costat viaţa a aproape 790 de civili în trei luni, potrivit Observatorului Sirian pentru Drepturile Omului (OSDO), în timp ce peste 400.000 de persoane au fost strămutate, potrivit ONU.
Declanşat în 2011 de reprimarea manifestaţiilor prodemocraţie, războiul din Siria s-a soldat cu peste 370.000 de morţi şi strămutarea altor câteva milioane de oameni.
Damascul a anunţat că este de acord, în anumite condiţii, cu o încetare a focului în regiunea Idleb, dominată de jihadişti şi bombardată de la finalul lunii aprilie de forţele guvernamentale siriene şi aliatul lor rus.
Acest acord stipulează că o zonă-tampon cuprinsă între 15 şi 20 de kilometri pătraţi ar trebui să separe trupele siriene şi rebelii în Idlib şi că zona respectivă trebuie să fie monitorizată de trupe ruse şi turce.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Anca Murgoci
de Anca Murgoci