Respirație urât mirositoare. Cum poți scăpa de ea

Cunoscută sub denumirea de halitoza, o respiratie urat mirositoare este problema prezenței bacteriilor pe limbă. Descoperiți cauzele și învățați cum să scapati de o respiratie urat mirositoare.

Alegeri prezidentiale 2024

Fenomenul nu este nici pe departe unul misterios. Cauza sa imediată este binecunoscută: prezenţa compuşilor sulfuraţi, mai ales silfid de hidrogen şi metilmercaptan, in aerul expirat.

Există de altfel un aparat special cu ajutorul căruia se poate cuantifica prezenţa acestor compuşi, numit halimetru, a cărui utilitate în viaţa de toate zilele este cvasinulă.

Bacteriile responsabile

La 90% din persoane, cauza halenei urât mirositoare este cea bucală. Bacteriile se adună în şanţurile papilelor gustative, aflate pe partea posterioară a limbii si creeaza o respiratie urat mirositoare. Aceste microorganisme produc compuşi sulfuraţi extrem de volatili, care se elimină odată cu expiraţia si produc o respiratie urat mirositoare. Prezenţa acestor bacterii explică, de asemenea, mirosul urât al gurii dimineaţa, la trezire. Saliva mai puţin abundentă pe timpul nopţii facilitează proliferarea micilor invadatori în cavitatea bucală şi implicit a mirosurilor caracteristice. Din fericire, spălatul pe dinţi, consumul unui pahar de apă sau luarea micului dejun sunt suficiente pentru a elimina o respiratie urat mirositoare.

Mai sunt însă şi alte cauze care stau la originea respiratiei urat mirositoare, pe care vă invităm să le descoperiţi în rândurile ce urmează:
Alimentele. În mod normal, stomacul se închide etanş, odată pătrunsă hrana în acest organ; procesată sau nu, nu mai poate urca din nou spre esofag, doar cu ocazia eructațiilor. Unele alimente, pe parcursul digestiei, pot altera halena pe o perioadă determinată de timp. Ceapa, usturoiul, sosurile grase, alcoolul sunt în general incriminate cel mai des. 
Aciditatea gastro-esofagiană crescută. Hiperaciditatea la nivel gastroesofagian modifică de obicei în rău mirosul respiraţiei, chiar şi la persoanele care nu prezintă manifestări digestive ale acestei probleme. Fumatul consumul de alcool sunt de cele mai multe ori responsabile, dar sunt situaţii când nu se evidentiază nicio cauză. 
Afecţiunile dentare. Cariile neglijate, gingivita, să nu mai vorbim de complicaţiile lor, precum abcesele dentare, pot sta la originea respiraţiei „grele".

Ce-i de făcut in caz de respiratie urat mirositoare?

În primul rând, trebuie acţionat asupra cauzelor locale, mai ales bucodentare şi ORL. Prima vizită faceţi-o la stomatolog, singurul în măsură să evalueze starea de sănătate a dinţilor şi gingiilor dumneavoastră. În afara tratamentelor de specialitate, v-aţi putea alege şi cu câteva recomandări preţioase privind igiena bucală, utile mai ales dacă aveţi parodontită, suferiţi de o inflamaţie a gingiilor, ce predispune la abcese. Încercaţi de asemenea să consumaţi mai rar alimente care vă pot altera mirosul respiraţiei. Ar fi ideal dacă aţi putea să renunţaţi la fumat.

Calmaţi aciditatea gastrică, folosind infuziile din frunze de zmeur, scoarţă de stejar (astringent şi cicatrizant), obligeană (calmant, analgezic, antispastic), tătăneasă (cicatrizant), merişor (diuretic, astringent). Efect foarte bun au şi sucul proaspăt de varză albă sau cel din cartof, la fel mierea de salcam.
Faceţi-vă un set complet de analize, dacă problema persistă în ciuda măsurilor luate.

Citește mai multe pe yve.ro

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel