Respirația profundă este cea mai ieftină metodă de a scăpa de stres și atacurile de panică.
Respirația este un proces fiziologic fundamental prin care organismele realizează un schimb de oxigen și dioxid de carbon cu mediul înconjurător. Iar de cele mai multe ori respirăm fără să dăm prea multă importanță modului în care o facem. Acestea este poate și motivul pentru care atunci când avem atacuri de panică sau ne simțim anxioși ni se spune să respirăm profund, conștient.
Respirația profundă (abdominală sau diafragmatică) are o serie de beneficii pentru sănătatea generală, reușind să ne resetez, mai ales atunci când sunteți stresați, obosiți, triști sau chiar copleșiți de viața agitată pe care o ducem, mereu pe fugă.
Specialiștii recomandă tehnicile de respirație pentru toate aceste situații, iar motivele sunt foarte simple.
Sunt eficiente
Respirația diafragmatică este una dintre cele mai rapide modalități de a vă încetini fiziologic.
Ea ne resetează prin activarea sistemului nostru nervos parasimpatic, mai bine cunoscut sub numele de sistemul de ”odihnă și digestie”.
Sunt gratuite
De multe ori ne dorim un masaj pentru relaxare, dar din motive financiare sau de timp, nu întotdeauna putem să îl și obținem. Astfel, un simplu exercițiu de respirație ne poate ajută și este și gratuit, putând fi realizat chiar acasă.
Disponibil oriunde
Fie că suntem sau nu conștienți de acest lucru, respirăm în mod constant. Acest lucru înseamnă că avem acces la ea oricând și oriunde ne-am afla! La serviciu? Nici o problemă! La volan? Tot acolo! În mijlocul pustietății? Depinde doar de noi, să vrem să facem acest lucru.
Este discret
Așa cum am menționat mai devreme, ca oameni, trebuie să respirăm pentru a supraviețui, așa că toată lumea respiră tot timpul.
Acest lucru înseamnă că, dacă te concentrezi intern pe respirație în timp ce ești în public, șansele ca oamenii să observe sunt mici.
Este rapidă
Respirația diafragmatică poate reseta sistemul nervos în câteva minute, uneori chiar secunde, scrie MeloTherapy.
Respirația profundă este una lină, lentă și regulată. Iar pentru a o realiza putem să ne întinde pe pat sau să stăm în picioare, cu spatele drept.
Dacă alegem să facem exercițiu stând pe un scaun, este indicat să ne poziționăm brațele pe suportul scaunul sau pe picioare, în așa fel încât umerii să fie relaxați.
Așezați o mână pe abdomen pentru a simți mișcarea acestuia și inspirați încet pe nas, timp de 4-6 secunde. Umplem cu aer întâi partea inferioară a abdomenului și apoi și partea superioară.
În tot acest timp, simțim cum abdomenul se ridică. Ne ținem respirația 1-2 secunde, apoi expirăm ușor pe gură. Facem un ciclu de 6-8 inspirări-expirări.
Ideal ar fi să practicați astfel de exerciții cel puțin 5 minute, de două ori pe zi, arată Good Routine.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News