Restaurantele din Italia, unde autenticitatea este o chestiune de mândrie națională, apelează din ce în ce mai des la imigranți

Foto cu rol ilustrativ: Freepik
Foto cu rol ilustrativ: Freepik

Guvernul Italiei ia măsuri pentru a proteja tradițiile culinare naționale.

CITEȘTE ȘI: Țările care au ”anulat” Schengen-ul la graniță cer returnarea migranților printr-un sistem mult mai strict. Semnal clar către Comisie, semnat de 17 state

Turiștii care iau masa în Italia au din ce în ce mai multe șanse să descopere că pizza Margherita sau spaghetele carbonara au fost preparate de un lucrător străin, reflectând rolul tot mai important al străinilor în bucătăria renumită a țării.

Conform datelor oficiale, restaurantele și barurile din Italia, unde autenticitatea mâncărurilor este o chestiune de mândrie națională păzită cu gelozie de autorități, apelează din ce în ce mai mult la imigranți pentru a găti.

Potrivit statisticilor Ministerului italian al Muncii, analizate de Francesco Armillei, cercetător în economie la Universitatea Bocconi din Milano, lucrătorii din afara UE reprezintă 34% din noile angajări de bucătari și pizzari în 2023, în creștere de la 23% în 2014.

Imaginea reală poate fi subestimată

Ponderea asistenților din bucătărie nou angajați din afara UE, cum ar fi personalul pentru curățenie și spălătorii de vase, este chiar mai mare, de 58%, iar datele subestimează probabil imaginea reală, deoarece omit lucrătorii nedeclarați, care sunt deosebit de frecvenți în sectorul restaurantelor.

„Industria se bazează foarte mult pe lucrătorii străini, în special în restaurantele de clasă medie și inferioară”, a declarat pentru Reuters bucătarul columbian Roy Caceres, care a început ca spălător de vase și care acum conduce restaurantul Orma din Roma, care a primit o stea Michelin.

VEZI ȘI: Poliția croată a fost acuzată că a ars telefoanele și pașapoartele solicitanților de azil

Numărul personalului străin din bucătării crește exact în momentul în care Guvernul de dreapta al Giorgiei Meloni depune eforturi pentru a proteja tradițiile culinare naționale, redenumind Ministerul Agriculturii în Ministerul Agriculturii și Suveranității Alimentare.

„Imigranții sunt adesea mai dispuși decât italienii să accepte turele lungi și salariile stagnante oferite în bucătăriile multor restaurante”, a declarat Caceres.

„Este atât uimitor, cât și paradoxal să vezi că (ei) pregătesc delicioasele paste carbonara și Amatriciana fără să le guste vreodată deoarece ingredientele includ carne de porc și majoritatea sunt musulmani”, a adăugat el.

Dependența Italiei de imigranți

Tendința de a angaja mai mulți imigranți coincide cu o scădere a înscrierilor în școlile italiene care pregătesc elevii pentru o carieră în domeniul ospitalității și, de asemenea, cu plecarea în străinătate a tinerilor bucătari italieni frustrați de salariile mici, condițiile grele de muncă și perspectivele slabe de carieră.

Cu o populație îmbătrânită și în scădere, dependența Italiei de imigranți nu se limitează la industria alimentară și de catering. Construcțiile, agricultura și îngrijirea persoanelor sunt printre alte sectoare în care rolul cetățenilor din afara UE este în continuă creștere.

Puțin sub 9% din cei aproximativ 59 de milioane de locuitori ai Italiei sunt străini, dintre care doar aproximativ 6% provin din afara UE, conform datelor pentru anul 2023 ale agenției naționale de statistică ISTAT.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2025 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel