Restaurantele continuă să fie închise în România, probabil ultima țară în care se întâmplă acest lucru, din cauza pandemiei de COVID-19.
Guvernul a decis diferite măsuri de relaxare, dar nu și deschiderea restaurantelor. Reprezentanții HORECA s-au axat pe negocieri cu Executivul, periodice, însă se pare că au jucat o carte pierzătoare. Restaurantele, despre a căror deschidere se vorbește din iulie, continuă să fie închise. Impactul este uriaș: cel puțin 400.000 de oameni așteaptă să revină la muncă în acest domeniu mort.
Falimentul se vede deja în București, în locații închise, cu cartoane în geamuri. Cândva animate, respectivele restaurante/baruri/pub-uri n-au făcut față presiunii economice. Le-a prăbușit. Economiștii anunță un adevărat dezastru.
”Apreciez că 30% din HORECA se va închide, dacă nu la finalul anului ăsta, la începutul anului viitor, pentru că nu toţi cei din domeniu au capacitatea de a aduce randamentele anterioare şi a le reinvesti.” a spus economistul Adrian Câciu, într-o declarație pentru DCNews.
Vezi aici mai mult: EXCLUSIV Semnal de alarmă pentru HORECA. ”În alte țări, a demis Guverne”. Ce e de făcut după ”șutul în fund” dat de Guvernul Orban
În Marea Britanie, acolo unde sunt peste 300.000 de cazuri de infectare cu COVID-19 și peste 40.000 de morți, restaurantele s-au deschis încă de la începutul lunii iulie. Guvernul britanic a găsit tot felul de scheme de ajutor pentru a susține acest domeniu.
De exemplu, pentru luna august guvernul britanic a anunțat că acoperă 50% din nota de plată din restaurantele și pub-uri, ca parte a programului de încurajare a economiei după lunile în care acestea au fost închise, din cauza pandemiei.
Reducerea este de până la 10 lire. Astfel, pentru o masă de două persoane care ajunge la 20 de lire, cetățenii din UK plătesc doar 10. Programul se numește ”Eat Out to Help Out” și este valabil în toate restaurantele, cafenelele și pub-urile participante. Programul este nelimitat de luni până miercuri.
Trezoreria din UK anunță că acest program își propune să susțină 130.000 de afaceri și să protejeze 1,8 milioane de locuri de muncă. Bineînțeles, redeschiderea restaurantelor din Marea Britanie a venit la pachet cu măsuri suplimentare de protecție.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu