Restituirea proprietăţilor: trei măsuri care ar putea fi adoptate

casa nationalizata deschidere
casa nationalizata deschidere

Restiturirea proprietăţilor confiscate de comunişti arde în acest moment. CEDO obligă România ca până în data de 12 iulie să găsească o soluţie. Premierul Ungureanu a lansat propunerea Guvernului în dezbatere publică, iar aceasta prevede o plafonare, pentru se putea plăti pentru toţi oamenii. Consiliera premierului, Andreea Paul, susţine că în Europa de Est cel mai frecvent s-a apelat la restituirea în natură sau oferirea unor compensaţii materiale. Experţii financiari consideră că o altă varianţă ar fi instituirea unui nou fond Proprietatea la care statul să participe cu acţiuni de la companiile de stat pe care încă le mai deţine.

Premierul Ungureanu a propus o plafonare şi să fie plătţi fiecărui proprietar 15%, timp de 10-12 ani. Această despăgubire trebuie să se încadreze însă în limita a 3,8 miliarde, pentru că nu se pot aloca mai multe fonduri. Ungureanu a recunoscut că nu este varinta cea mai bună, dar este una care nu creează inechităţi sociale. "Cu toţii suntem de acord că o restituire trebuie să se facă in integrum. Ce alegem, un proiect de lege care încearcă să repare printr-o nedreptate, sau lăsăm lucrurile aşa şi ne vom trezi în situaţia în care nu vom putea plăti. Această plafonare dă o şansă tuturor celor care nutresc speranţa de a fi despăgubiţi pe un interval de timp confortabil în raport cu resursele statului", a spus Ungureanu.

La rândul lor economiştii de la Expert Forum au venit cu o altă soluţie: să se construiască un nou fond Proprietatea, iar acesta să administreze proprietăţile. Pentru consilidarea lui statul trebuie să contribuie cu acţiuni de la companiile de stat pe care le deţine. Aceştia văd ca soluţie emiterea unor obligaţiuni pe termen lung, iar banii obţinuţi să fie utiliaţi pentru a plăti acum. Astfel, oamenii urmează să primească fonduri au interesele protejate de un coordonator al proiectului care are aceleaşi interese ca şi el.

Andreea Paul, consilierul premirului, susţine că situţia din Europa de Este este una complicată şi nu exsită foarte multe soluţii în acest moment. ”În Europa Centrală şi de Răsărit, două tipuri de măsuri reparatorii au fost concepute: restituirea în natură a proprietăţii sau, în cazuri excepţionale, oferirea unor compensaţii sub formă de bani, acţiuni, titluri de stat etc. sau, în mod excepţional, restituirea fizică a proprietăţilor”, arată Andreea Paul pe blogul personal.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel