Ce este legea privind securitatea Hong Kong-ului și cum se aplică? Care e situația de fapt și de ce este atât de interesantă acum, când practic tot globul este cufundat în isteria Covid 19?
Hong Kong-ul s-a aflat sub dominația Marii Britanii, pentru mai bine de 150 de ani. În 1997 s-a semnat un tratat între China și Marea Britanie prin care s-a permis Hong Kong-ului să devină independent de politica chineză pentru 50 de ani, cu excepția problemelor ce țin de apărare și externe. Acest lucru a dus la o dezvoltare economică importană a teritoriului și a permis acestuia să se dezvolte în mod autonom și cu o libertate de care nu a beneficiat vreun alt teritoriu din China continentală.
De mai bine de un an Hong Kong-ul a văzut mișcări de stradă care opuneau partizanii unui regim mai liberal conducerii din China continentală, adică a partidului comunist chinez. Acest lucru a fost posibil întrucât în acest moment, Hong Kong, deși teritoriu ce face parte din China, se bucură de un regim special de administrație și o politică economică separată față de cea a Chinei continental.
Protestele au izbucnit pe fondul unei legi care permitea, între altele, cetățenilor din Hong Kong să fie extrădați și judecați în China continentală. Aceste proteste violente de stradă au dus de multe ori la morți și chiar la arestarea mai multor persoane partizane ale acestei mișcări.
Partidul Național Chinez a venit cu o propunere de lege care să pedepsească „trădarea, secesiunea, revolta și subminarea" autoriății statului, invocând că aceasta este necesară pentru a înăbuși eventualele proteste ce pot apărea chiar în perioada pandemiei.
Noua lege este compusă din 7 articole, care stipulează că Hong Kong-ul trebuie să-și întărească securitatea națională și „Atunci când este necesar, organele relevante de securitate națională ale Guvernului Popular Central vor înființa agenții în Hong Kong prin care vor îndeplini atribuțiile relevante pentru protejarea securității naționale în conformitate cu legea."
Acest lucru se traduce pe scurt prin faptul că Guvernul Central va putea să-și instaleze propriile agenții de poliție alături de cele ale poliției din Hong Kong, ceea ce ar duce la un control mult mai mare al autorităților centrale în acest teritoriu. Ceea ce îi îngrijorează pe occidentali este nu numai prevederea mai sus menționată, ci și faptul că legea este destul de general formulată, ceea ce ar genera ambiguități într-un cadru general mult mai puțin controlat decât cel din China continentală. Până în acest moment, cea mai gravă infracțiune de care au fost acuzați protestatarii a fost „revolta", dar cu noul cadru legislativ, aceștia ar putea fi acuzați de „trădare, secesiune sau subminare".
Mai mult decât atât, noua lege menționează și „terorismul", care din ceea ce a scris presa internațională, acoperă o arie mult mai vastă decât infracțiunea delimitată de dreptul român.
Partidul Național Chinez poate anexa o asemenea lege la „Legea Generală" pe care o pregătește pentru Hong Kong, unde o serie de alte reguli sunt prevăzute, dar care nu au legătură cu acest domeniu.
Mai toate țările vestice (America, Marea Britanie, Canada), dar și partenerii lor tradiționali (Australia) au emis îngrijorări publice legate de această lege, prin intermediul unor persoane foarte sus plasate în guvernele lor.
Secretarul de stat Mike Pompeo a declarat că „SUA recomandă cu tărie Beijingului să își reconsidere propunerea dezastroasă, să își respecte obligațiile internaționale și să respecte gradul mare de autonomie, instituțiile democratice și libertățile civile ale Hong Kong-ului." Pompeo a continuat argumentând că orice decizie care va afecta autonomia și libertățile Hong Kong-ului va duce la reevaluarea relațiilor SUA cu acest teritoriu și probabil la o anulare a privilegiilor de comerț și investiții în acestă zona.
Activiștii pro democrație au cerut guvernelor vestice sprijin în acestă criză și au încurajat proteste în masă în acest weekend. Rămâne însă de văzut dacă aceste vor avea loc, și în ce condiții, ținând cont de pandemie.
În toate cazurile, dacă această lege va trece, vom asista practic la o restrângere democratică a unor libertăți de exprimare, iar probabil niște eventuale proteste vor ajuta această lege să treacă.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News