Ministrul de Externe german Annalena Baerbock a semnalat o disponibilitate de compromis în legătură cu propunerea de restricţionare a dreptului turiştilor ruşi de a vizita Uniunea Europeană, în contextul în care unele ţări membre cer o poziţie dură şi unitară ca răspuns la agresiunea militară rusă contra Ucrainei.
Într-o conferinţă de presă comună cu omologul său danez Jeppe Kofod, la Copenhaga, Baerbock a spus că biroul cancelarului şi Ministerul de Externe germane au convenit că o soluţie trebuie să implice întreaga Europă.
Ţările europene nu au reuşit până acum să cadă de acord asupra unei posibile măsuri. Unele state din UE care au frontieră cu Rusia, printre care Estonia, Letonia şi Lituania, au restrâns deja drepturile cetăţenilor ruşi de a vizita ţările respective, potrivit Agerpres.
Cancelarul german Olaf Scholz s-a arătat până acum reticent faţă de impunerea unei interdicţii generale de intrare pentru cetăţenii ruşi în UE, susţinând că asemenea restricţii ar putea face mai dificilă primirea acelor ruşi care se opun invadării Ucrainei.
Acesta este războiul lui Putin şi de aceea sunt reticent faţă de aprobarea acestei propuneri, a spus el într-o conferinţă de presă în urmă cu două săptămâni.
El şi-a reafirmat poziţia joi în timpul unei discuţii cu publicul în oraşul german Magdeburg. Este războiul lui Putin. Nu este vorba de ruşi. Nimeni nu ar trebui să facă această generalizare, a spus Scholz. El a adăugat, totuşi, că poate înţelege poziţia ţărilor UE vecine cu Rusia.
Şeful diplomaţiei lituaniene Gabrielius Landsbergis a anunţat marţi că Estonia, Finlanda, Letonia, Lituania şi Polonia, ţări care au frontieră cu Rusia, ar putea interzice intrarea turiştilor ruşi pe teritoriile lor dacă UE nu adoptă o restricţie la nivelul blocului comunitar.
Am discutat cu miniştrii din toate aceste ţări. Nu văd multe diferenţe din punct de vedere politic. Turiştii ruşi nu ar trebui să fie în Uniunea Europeană. Ţara lor este implicată în genocid, a declarat Landsbergis la Vilnius.
La începutul săptămânii trecute, Finlanda s-a pronunţat pentru interzicerea intrării turiştilor ruşi în Uniunea Europeană.
Nu cetăţenii ruşi au început războiul, dar în acelaşi timp trebuie să fim conştienţi de faptul că ei susţin războiul. Nu cred că este corect ca cetăţenii ruşi să poată intra în UE şi în spaţiul Schengen şi să meargă să admire peisajele în timp ce Rusia omoară oameni în Ucraina, afirmase premierul finlandez Sanna Marin.
Citește și:
Finlanda se pregătește să adere la NATO: o apartenență istorică care a provocat deja tensiuni puternice cu Moscova. Între timp însă, datorită finlandezilor, rușii își pot continua să-și ia vacanțele în Europa.
Potrivit Europa Today, țara scandinavă a rămas singura țară de graniță a UE care eliberează vize de turist celor care vin din Rusia. În prezent, ar fi peste 100 de mii. O ”generozitate” care stârnește controverse, la Helsinki, dar nu numai.
Partidul conservator finlandez a propus să înceteze acordarea de noi vize de turism rușilor
”Situația este insuportabilă - atacă Jukka Kopra, un parlamentar al Partidului Coaliția Națională - ucrainenii sunt uciși, inclusiv civili, femei și copii și, în același timp, Rușii își petrec vacanțele în UE”.
Aki Lindén, liderul social-democraților și membru al guvernului Sanna Marin, este și el de acord cu această propunere: ”Personal, cred că restricțiile trebuie înăsprite”.
Numărul de turiști ruși care trec granița a crescut constant, trecând de la 125 de mii în iunie la peste185 mii în iulie. Majoritatea sunt în posesia unei vize de turist de ani de zile, alții au aplicat recent pentru aceasta (cel puțin 10.000 în iulie).
Faptul că, cu spațiul aerian al UE închis zborurilor din Rusia, Finlanda a devenit și platforma de pe care să ajungă în alte țări UE, evitând singurele două rute alternative, și anume cele care trec prin Turcia și Serbia, care sunt mult mai scumpe.
Companiile de autobuze din Sankt Petersburg fac afaceri mari, deoarece trenul care face legătura între orașul rus și Helsinki a fost și el oprit din cauza sancțiunilor.
”După cum văd eu, ar trebui să le luăm banii – a scris pe Twitter Veikko Vallin, membru al Partidului Social Democrat, referindu-se la turiștii ruși – Boom-ul comerțului ar fi pozitiv mai ales pentru Finlanda de Est: ocuparea forței de muncă s-ar îmbunătăți, mulți ar fi să aibă un răgaz de la dificultățile financiare”, a declarat acesta.
Din punct de vedere juridic, eliberarea de vize de turism către ruși nu încalcă sancțiunile UE împotriva Moscovei, care vizează ”în principal și în mod specific” Guvernul rus și elita economică rusă, a explicat un purtător de cuvânt al Comisiei Europene.
Scopul sancțiunilor este de a împiedica Kremlinul să finanțeze războiul de agresiune din Ucraina și nu de a viza cetățenii de rând. Eliberarea vizelor, conform Regulamentului Schengen, ar trebui evaluată de la caz la caz, pentru a verifica dacă solicitantul ar putea pune în pericol ordinea publică, securitatea națională sau relațiile internaționale ale unui stat membru.
Estonia, Letonia, Lituania și Polonia, celelalte țări UE care se învecinează cu Rusia, au decis să nu mai elibereze aceste vize. Moscova ”va reacționa foarte negativ” dacă Helsinki îi va imita, a declarat marți purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov... Citește mai mult AICI.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Anca Murgoci
de Anca Murgoci