Oamenii din localitatea Drăgănescu, aflată la 20 de kilometri de Bucureşti, se află în război cu Avicola Mihăilești, aflată în centrul comunei. Ei aduc acuzații grave companiei iar, în cazul în care ar avea dreptate, se va dovedi că unii bucureșteni au mâncat șaorma din resturi de pui aruncate de la abatorul firmei.
Autor: Lucian Negrea
„Luni şi miercuri au zilele de adus pui. Îi aduc de dimineaţă pe la ora 6 şi atunci e un miros de îţi ia maul”, a declarat Drugea Dumitru. Mirosul foarte puternic degajat atât de la abator cât şi de pe câmp îi împiedică pe oameni să mai iasă din case, în special seara între orele 18:00 şi 19:00, pentru că atunci mirosul devine şi mai pregnant. Un alt moment dificil pentru oamenii din Mihăileşti este reprezentat de momentul în care se ridică resturile de pui pentru a le duce la incinerat. În drumul spre inicnerator, din camioane se scurge sângle puilor, iar o parte din încărcătură se pierde pe drum. Astfel pe şoseaua principală din Drăgănescu este plin de resturi de pui. Aceastea sunt însă rapid mâncate de câinii vagabonzi din comună care se strâng în număr mare pe urmele lăsate de camion.
„Să vedeţi ce rămâne în urma lor. Rămân dâre de sânge, cum se scurge din camioane şi le mai cad maţe, e nebunie. Se adună la câini aici în curbă, cred că sunt cel puţin 50 de câini. Domnule, îţi e şi frică să ieşi din curte, nu şti niciodată când te atacă, că sunt câini de ăştia vagabonzi, nu sunt ai oamenilor”, susţine acelaşi Drugea Dumitru.
Primarul din oraşul Mihăileşti, de care aparţine comuna Drăgănescu, Stan Dumitru, susţine că situaţia este foarte bine cunoscută, dar nu poate face mai mult decât să sesizeze autorităţile statului.
„Au venit cei de la Mediu, de la Direcţia Sanitar-Veterinară, cu toţii au luat act de ceea ce se întâmplă, iar în acest moment ne aflăm în perioada în care Avicola are termen trei luni să rezolve toate aceste probleme”, susţine primarul din Mihăileşti, Stan Dumitru.
Rromii, bănuiți că duceau carnea la şaormeriile din Rahova
Avicola Mihăileşti, spun localnicii din Drăgănescu, a început să depoziteze puii pe câmp după ce firma Protan a oprit colectartea deșeurilor, pentru o periodă de trei luni. În această situaţie reprezentaţii companiei producătoare de pui au ales să arunce resturile în două gropi săpate la marginea pădurii.
De această ocazie au profitat câteva familii de rromi din localitatea Mihăileşti. În fiecare seară, timp de trei luni, după ce camioanele de la Avicola aduceau resturile de pui, aceştia veneau şi căutau bucăţile care mai rămâneau întregi. Ulterior le spălau pentru a-şi pierde mirosul şi plecau la şaormeriile din Bucureşti. „Veneau la noi dimineaţa, nu aduceau foarte multă carne, doar cât să ne ajungă pentru o zi. Vindeau foarte bine carnea, mai ales că o dădeau la un preţ mult mai mic decât în mod normal”, susţine un fost angajat al unei şaormerii din zona Rahova.
Acesta susţine că nu ştia exact de unde provine carnea, doar că patronul o cumpăra profitând de faptul că aceasta era mult mai iefitină decât în altă parte. „Nu ştiu exact de unde aduceau carnea, şeful ne-a spus că are el o afacere cu ei. Noi nu făceam altceva decât să descărcăm carnea şi o puneam direct la cuptor, aşa îngheţată cum era... eu am observat ceva ciudat la carne când într-o dimineaţă parcă se mâncase carnea singură când a început sa se dezgheţe”, a mai precizat fostul angajat al şaormeriei. Afacerea rromilor din Mihăileşti a picat în momentul în care Agenţia pentru Protecţia Mediului Giurgiu a venit în control la Avicola şi au recomandat acoperirea gropilor cu pământ.
Cei care au mâncat şaorma riscau îmbolnăviri
Medicul generalist Crişan Grigorie susţine că oamenii care au mâncat din şaormele cu restrui de pui riscă să facă toxi-infecţie alimentară. „Acei oameni riscă o toxi-infecţie alimentară severă pentru că este foarte grav. Toate toxinele eliminate de acele resturi intrate în putrefacţie pot genera afecţiuni puternice”, susţine medicul, Crişan Grigorie.
Agenţia pentru Protecţia Mediului din judeţul Giurgiu a efectuat mai multe controale la Avicola Mihăileşti şi a sanţionat compania cu amenzi între 30.000 şi 50.000 de mii de lei. „Am acţionat în baza articolului 1 (n.r. legilaţia de mediu), care priveşte obţinerea avizului de mediu în cazul aruncării deşeurilor. Din câte ştiu eu am dat trei sancţiuni pentru acest fapt”, susţine inginerul Dănuţ Negoiţă, Departamentul de Autorizări şi Controlul Informării din cadrul Agenţiei pentru Protecţia Consumatorului Giurgiu.
De asemenea acesta susţine că s-a dispus la astuparea celor două gropi cu pământ, după ce în prealabil a fost aruncat var stins peste resturile de pui aflate în putrefacţie, deoarece aceste nu mai puteau fi ridicate de acolo fără a produce daune solului.
Reprezentanţii Avicola refuză să vorbească
Am încercat să îi contactăm si pe cei de la Avicola Mihăileşti dar ne-am lovit de un refuz de a vorbi din partea acestora pe motiv că nu ar avea nimic de declarat în legătură cu acest caz. Avicola Mihăileşti, companie cu afaceri de 20 mil. euro în primele zece luni în anul 2008, a finalizat in 2007 o investiţie de 15 milioane de euro pentru noul abator, cu o capacitate de abatorizare de 6.000 de capete pe oră, două milioane de euro din această sumă fiind asigurate prin intermediul unui proiect Sapard. Compania deţine în prezent două abatoare, o fabrică de nutreţuri şi trei ferme pentru creşterea păsărilor.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu