Resturile rachetei spațiale chineze vor cădea în acest weekend pe Pământ, dar nu se știe unde

FOTO: Pexels
FOTO: Pexels

Resturile rachetei chineze urmează să cadă în acest weekend pe Pământ.

Publicitate

Resturi ale unei rachete chineze urmează să cadă pe pământ în acest weekend. Racheta Long March 5B, cu o greutate de 22 de tone, se va rupe bucăţi la intrarea în atmosferă, iar cele aproximativ cinci tone rămase vor lovi pământul cu o viteză de câteva sute de km pe oră. Cercetătorii aerospaţiali chinezi au declarat că, potrivit calculelor lor, resturile rachetei se vor prăbuşi cel mai probabil în ocean, dar astrofizicianul Jonathan McDowell susţine că este foarte greu de previzionat traiectoria bucăţilor de rachetă, scrie Rador.

"Pe măsură ce ne apropiem de momentul impactului, probabil că nu vom şti unde va fi locul căderii decât în momentul în care reintră în atmosferă - deci cred că trebuie să ţinem pumnii strânşi. De aceea eu consider că nu ar trebui să lăsăm rachete ca acestea să reintre necontrolat în atmosferă, pentru că atunci când faci asta efectiv joci la loto", a declarat Jonathan McDowell.

Experții se tem de o catastrofă

Experții se tem că o parte din racheta Long March 5B  care cântărește 21 de tone și care a fost lansată în spațiu, nu ar putea să ardă complet în momentul reintrării acestea în atmosfera Pământului. Deși șansele ca resturile să lovească o zonă locuită sunt foarte scăzute, mulți experți cred că China își asumă un risc inutil, potrivit Daily Mail.

Cu toate acestea, experții sunt îngrijorați de faptul că părți ale rachetei ar putea cădea pe Pământ pe același tipar al unei lansări precedente din mai 2021 în care una dintre rachetele spațiale ale Beijingului s-a dezintegrat la reintrarea în atmosferă împrăștiind resturi asupra Oceanului Indian.

La acea vreme, administratorul NASA, Bill Nelson a acuzat China că ”nu a îndeplinit standardele responsabile cu privire la resturile spațiale”, inclusiv reducerea la minimum a riscurilor în timpul reintrării și nu a fost transparentă în ceea ce privește operațiunile. 

Prima parte componentă a rachetei a fost desprinsă în timpul lansării și va continua să circule în jurul Pământul în zilele următoare, până când va reintra în atmosferă și va cădea pe suprafața terestră. 

Jonathan McDowell, un urmăritor experimentat de la Centrul Harvard-Smithsonian pentru Astrofizică, a declarat că datele Comandamentului Spațial al SUA confirmă că prima componentă a rechetei plutește încă în jurul Pământului.

Experții spun că traiectoria sa de zbor este dificil de prezis din cauza fluctuațiilor atmosferei cauzate de modificările activității solare.

Problema cu rachetele Chinei este înrădăcinată în proiectarea riscantă a procesului de lansare al țării

De obicei, componentele rachetelor aruncate în etapele de zbor reintră în atmosferă la scurt timp după decolare, în mod normal acestea fiind eliberate peste întinderi de apă și niciodată acestea nu intră în orbita Pământului însă se pare că lansările Beijingului nu respectă acest protocol deoarece întocmai racheta Long March 5B care dă bătăi de cap experților se pare că vine să confirme acest lucru.

China a respins anterior acuzațiile de iresponsabilitate, Ministerul chinez de Externe afirmând că probabilitatea de a cauza daune este ”extrem de scăzută”.

În luna mai, una dintre rachete s-a dezintegrat la reintrare, deasupra Oceanului Indian, la nord de Maldive, ceea ce a condus la îngrijorarea că  bucăți din ea ar putea lovi o zonă populată de pe uscat. Citește mai multe AICI.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel