Rafturile magazinelor alimentare britanice vor fi afectate de un Brexit fără acord, avertizează retailerii.
Rafturile magazinelor alimentare britanice vor avea de suferit în cazul unui Brexit fără acord, care ar afecta calitatea şi varietatea mărfurilor, au avertizat luni mai multe lanţuri de supermarketuri şi de fast-food, într-o scrisoare adresată deputaţilor britanici, relatează AFP şi Reuters. Scrisoarea făcută publică de federaţia britanică de retail, BRC (British Retail Consortium) este semnată între alţii de responsabilii lanţurilor de supermarketuri Sainsbury's, Asda şi Waitrose, al magazinelor Marks and Spencer şi ai reţelelor de fast-food McDonald şi KFC.
Aceştia prezintă un tablou sumbru al consecinţelor unei retrageri a Marii Britanii din Uniunea Europeană fără un acord, consecinţe ce ar fi resimţite dureros în primul rând de consumatori. 'Anticipăm riscuri importante în ce priveşte menţinerea diversităţii, a calităţii şi a duratei de viaţă a alimentelor pe care consumatorii noştri se aşteaptă să le găsească în magazinele noastre', afirmă semnatarii.
Citește și: Brexit: Presiuni în vederea renunţării la 'backstop'
Un Brexit fără acord, cel mai pesimist scenariu pentru mediul economic, s-ar traduce între altele printr-o creştere a preţurilor ca urmare a potenţialei devalorizări a lirei şi a introducerii de taxe vamale. Profesioniştii din sector insistă mai ales pe perturbările cu care s-ar confrunta lanţul de aprovizionare, având în vedere că o mare parte din produsele proaspete vândute în Marea Britanie sunt importate în prezent din restul Uniunii Europene. Circa o treime din mâncarea consumată în Marea Britanie provine de pe continent. De regulă, în luna martie - la finalul căreia anul acesta este prevăzută oficial ieşirea din UE - Regatul Unit importă 90% din salate, 80% din roşii şi 70% din fructe, cu excepţia citricelor.
Acest avertisment al sectorului de retail vine la câteva zile după ce grupul aeronautic Airbus a evocat decizii 'foarte dureroase' în cazul unui Brexit fără acord, iar mai mulţi responsabili economici, între care guvernatorul Băncii Angliei, Mark Carney, au atras atenţia asupra lipsei de pregătire logistică în porturile britanice.
Citește și: Brexit. Un nou referendum, cerere în Parlamentul britanic
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News