Rețeaua de contagiune din România. Cum infectează un bolnav alte 105 persoane

Infectarea cu coronavirus s-ar desfășura extrem de rapid în lipsa măsurilor de restricție, arată o simulare matematică.

Infectarea cu coronavirus s-ar desfășura extrem de rapid în lipsa măsurilor de restricție, arată o simulare matematică, conform Graphnets.ro.

Studiul arată cum, într-o comunitate de 200 de persoane, 10 oameni (primul pacient și 9 contacți ai săi) ar putea infecta alte 96 de persoane.

(w670)

Figura 1

„Figura 1 introduce tipul de vizualizare care poate fi obținută prin prelucrarea unor astfel de informații. Rețeaua marchează etapa inițială de răspândire a virusului SARS-CoV-2 într-o comunitate de 200 de persoane. Ponderea persoanelor infectate (nodurile de culoare roșie) este în acest scenariu de 5% (n = 10). Cele zece persoane infectate sunt reprezentate de seed (prima persoană infectată care a venit în interiorul comunității) și cele nouă contacte sociale ale seed-ului (alteri; vecinătatea de ordinul 1). Alterii seed-ului au la rândul lor, în acest exemplu, un set de 24 de contacte sociale (acestea reprezintă vecinătatea de ordinul 2 a seed-ului). În cazul infectării potențiale a persoanelor din vecinătatea de ordinul 2 a seed-ului (nodurile marcate prin magenta), ponderea infecțiilor la nivelul comunității ar urca de la 5% la 17%. Dacă la rândul lor, cele 24 de persoane din vecinătatea de ordinul 2 a seed-ului ar infecta în medie alte trei persoane (contacte sociale directe), numărul total al cazurilor de COVID-19 ar crește la 106 (53%) — adică primul pacient (seed-ul), cele nouă contacte directe ale sale, cele 24 de persoane din vecinătatea de ordinul 2 și 72 de cazuri noi (vecinătatea de ordinul trei, i.e. distanța de trei legături sociale de la seed la cazurile noi). Așadar, în lipsa oricăror măsuri de management al circulației COVID-19, comunitatea s-ar infecta integral extrem de rapid, din punct de vedere temporal", se află în articol.

Punctele roșii reprezintă persoanele infectate, punctele roz reprezintă persoanele aflate în proximitatea fizică a persoanelor infectate, gri reprezintă persoane aflate la cel puțin două legături de o persoană infectată.. Albastru marchează persoane cu potențial mare de răspândire, dar neinfectate încă (vânzători, distribuitori, personal medical, personal de pază etc.)

„Rețeaua ilustrează, teoretic, o comunitate de 200 de persoane (N), în care ponderea persoanelor infectate este de 5% (n = 10). Liniile întrerupte sunt relațiile de proximitate fizică care trebuie suspendate prin distanțare socială, auto-izolare, carantinare, etc.", se mai arată în explicația graficului.

(w670)

Figura 2

„Orientarea intervenției autorităților prin intermediul datelor de anchetă epidemiologică, poate fi suplimentată prin aplicarea de teste rapide (vezi cazul Chinei sau al Coreei de Sud). Figura 2 propune o simulare simplă a ponderii cazurilor de testări negative false (false negative), luând în calcul volumul populației (N= 200), ponderea infectărilor estimate în populație (am folosit patru praguri: 1%, 5%, 20% și 50%) și acuratețea testării (effectiveness – variație între 30% și 100%). Graficul ilustrează, tinând alți factori sub control, faptul că testele cu acuratețe scăzută sunt eficiente în fazele incipiente ale circulației virusului în comunități. Având în vedere că membrii unei comunități, prin prisma ocupațiilor deținute, au un potențial diferit de contagiune (infectare), aplicarea testelor de acuratețe înaltă este recomandabilă pentru super-spreaders (pentru a limita creșterea rapidă în timp a infectării comunității)", se mai arată în explicația figurii nr. 2.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2025 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel