Rețeaua de tuneluri a teroriștilor, vizată de trupele israeliene. Detalii de ultimă oră, de la IDF

Foto: Freepik
Foto: Freepik

Israel a declarat marți că forțele sale au atacat militanții Hamas în interiorul extinsei rețele de tunele subterane din Gaza, după ce premierul Benjamin Netanyahu a respins apelurile de încetare a ostilităților pentru a ameliora criza umanitară din enclava palestiniană, scrie Reuters.

Tunelurile reprezintă un obiectiv cheie pentru Israel în timp ce își intensifică operațiunile terestre în Gaza pentru a anihila mișcarea Hamas, care a declanșat violențe armate acum trei săptămâni, provocând moartea a peste 1.400 de oameni, conform autorităților israeliene.

"În ultima zi, forțele combinate ale IDF au lovit aproximativ 300 de ținte, inclusiv posturi de lansatoare de rachete și puncte de lansare subterane ale rachetelor anti-tanc, precum și complexuri militare situate în tunelurile subterane aparținând organizației teroriste Hamas", au transmis Forțele de Apărare ale Israelului (IDF) într-un comunicat.

Militanții au ripostat cu rachete anti-tanc și foc de armă, au adăugat ei.

"Soldații au eliminat teroriști și au direcționat forțele aeriene pentru lovituri în timp real asupra țintelor și infrastructurii teroriste", a precizat IDF.

Martorii au afirmat că forțele israeliene au vizat principala rută nord-sud din Gaza luni și au atacat Gaza City din două direcții. Israel a anunțat că trupele sale au eliberat un soldat din captivitatea Hamas.

Hamas, un grup islamist înarmat care conduce Gaza, a eliberat până acum patru civili din cei 239 de ostatici capturați din Israel, pe 7 octombrie. Se crede că mulți dintre ostatici sunt reținuți în rețeaua de tunele a Hamas.

Brigăzile al-Qassam, aripa armată a Hamas, au declarat că militanții au intrat în conflict în timpul zorilor de marți cu forțele israeliene care "invadează axa sudică a Gaza, folosind arme automate, și au vizat patru vehicule cu rachete al-Yassin 105", referindu-se la rachetele anti-tanc produse local.

Militanții au vizat, de asemenea, două tancuri israeliene și buldozere în nord-vestul Gaza cu aceste rachete, au afirmat cei de la al-Qassam.

Reuters nu a putut confirma rapoartele. Armata israeliană nu a avut imediat nicio declarație cu privire la acestea.

Autoritățile sanitare din Gaza susțin că 8.306 persoane, printre care 3.457 de minori, au fost ucise în atacurile israeliene începând cu 7 octombrie. Oficialii ONU afirmă că peste 1,4 milioane de locuitori din Gaza, dintr-un total de aproximativ 2,3 milioane de civili, au ajuns pe străzi.

Creșterea numărului victimelor a determinat apeluri din partea SUA, principalul stat aliat al Israelului, a altor țări și a ONU pentru o pauză în lupte, pentru a permite mai mult ajutor umanitar să ajungă în enclavă.

Netanyahu a declarat luni seara că Israel nu va accepta încetarea ostilităților cu Hamas în Gaza și va continua să își pună în aplicare planurile de a elimina grupul.

"Apelurile pentru încetarea focului sunt făcute pentru ca Israel să se predea în fața Hamas, să se predea terorismului, să se predea barbarismului. Asta nu se va întâmpla", a spus Netanyahu într-un discurs televizat.

Experții militari susțin că forțele israeliene avansează încet în ofensiva lor terestră, în parte pentru a păstra posibilitatea ca militanții Hamas să negocieze eliberarea ostaticilor.

Atenția relativă cu care trupele israeliene au cucerit și securizat bucăți de teritoriu în primele zile ale operațiunilor terestre susținute în Gaza este în contrast cu cele trei săptămâni de bombardamente aeriene neîntrerupte asupra enclavelor mediteraneene, precum și cu ofensivele terestre anterioare ale Israelului în acea zonă, mai relatează Reuters.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri


Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel