Legea care prevede pedepse mai mari pentru consumatorii de etnobotanice a explodat în fața USR-ului. Majorarea pedepselor pentru consumatori, prin criminalizarea victimei, a stârnit revoltă. Inițiatoarea afirmă că nu s-a citit legea înainte de a fi criticată. Dan Barna face un pas în spate.
Publicitate
”Poziția mea personală exprimată în mai multe rânduri dar și poziția USR este că accentul trebuie pus pe combaterea traficului de droguri de mare risc, pe informare și pe sprijin pentru cei dependenți. În niciun caz, criminalizarea consumului nu este o soluție la problema consumului de droguri. (...) Criminalizarea consumului de droguri nu face decât să vulnerabilizeze suplimentar pe cei aflați în situații de dependență. USR va susține un proiect de lege prin care să fie mai clară diferența dintre traficul și consumul de droguri și să se elimine pedepsele penale pentru consumul propriu. Pe viitor, voi discuta cu liderul de grup de la Camera Deputaților să stabilim o procedură mai bună pentru discutarea proiectelor de lege propuse de USR și ele să fie precedate de dezbateri deschise cu societatea.” a precizat Dan Barna, pe Facebook.
Pasul în spate vine după ce a fost luat cu asalt de către electoratul partidului, nemulțumit de formula noii legi. Greșeala e că, în loc să fie vizați traficanții, dealerii de etnobotanice, sunt vizați consumatorii, prin majorarea pedepselor. Greșeala e uriașă, e ca și cum pedepsești victimele unui accident. Dincolo de legalitate, e vorba de moralitate: dai pedepse mai mari pentru consumatori, dar nu și pentru vânzători. Prin această măsură, efectele s-ar putea să fie unele devastatoare: solidarizezi victimele cu dealerii, pentru că în vreme ce statul pedepsește, dealerii de astfel de substanțe interzise oferă protecția anonimatului.
Măsura USR a revoltat, a lovit în publicul tânăr, stârnind un val de controverse. E drept că poate nu a fost citită legea îndeajuns, că unele critici sunt superficiale, însă comunicarea a lipsit cu desăvârșire. E obligația politicianului să vorbească despre măsurile pe care le transformă în legi, nu obligația fiecărui cetățean în parte să ia site-urile Senatului și al Camerei Deputaților ca să citească fiecare propunere legislativă.
Mergând ma departe, e drept, din perspectiva tinerilor, că ei iau totul ca atare: se uită în Occident la legalizarea unor produse pentru care în România se dau pedepse mai aspre și critică tot ce înseamnă o îngrădire a ceea ce ei consideră că e dreptul lor.
Chiar dacă respectivele produse nu fac parte din categoria etnobotanicelor, măsurile din Occident sunt puse față-n față cu cele din România, iar primii critici sunt tinerii. Pe lângă legea care a explodat în fața USR, constatăm și faptul că tinerii însetați de dreptate de ”să vină să vă ia” nu vor să fie și ei luați și au sărit la Dan Barna și la USR. Pe lângă faptul că legea în sine pare a fi o aberație, electoratul USR a sărit în capul ”noilor politicieni”, cărora le transmite tranșant: ”să vină să vă ia, dar pe voi, nu pe noi”.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu