Când vine vorba de mese delicioase, sănătoase și ușoare, mâncarea grecească ar putea fi în fruntea listei.
Kokoretsi este o masă tradițională din ținutul elen care constă în principal din organe, sau măruntaiele și organele interne, de miei sau capre. Intestinul este cel mai des folosit element.
Gătirea felului de mâncare implică și turte dulci, un termen culinar folosit pentru glanda timus și pancreasul animalelor, precum și inima, rinichii și plămânii. Rețeta kokoretsi a apărut atunci când oamenii au început să simtă că nu ar trebui să risipească nicio parte din animalul gătit în timpul Paștelui. Kokoretsi este clasificat ca un fel de mâncare pentru aperitive.
Pentru a face acest fel de mâncare, organele care cuprind ingredientul principal al kokoretsi sunt spălate temeinic, în special intestinele, potrivit Wise Geek. Apoi se taie bucățele mici și se asezonează cu sare, piper, oregano, ulei de măsline și zeama de la lămâi. După ce piesele sunt introduse într-o frigăruie pe orizontală, ele sunt acoperite cu o membrană subțire din intestin, denumită grăsime caul. Acest tip de ambalare este menit să mențină toate ingredientele la locul lor.
Kokoretsi este preparat în mod tradițional la grătar cu cărbuni, deși în timpurile moderne aparatele pe gaz și cele electrice sunt la fel de comune. Unii oameni preferă să adauge ardei verzi tocați și roșii între carnea de pe frigăruie. După ce procesul de prăjire este complet, kokoretsi este păstrat într-un loc cald, de obicei pe grătar, pentru servire, potrivit Shtiu.
Grecia nu este singurul loc unde kokoretsi se bucură de o popularitate extinsă. Mâncarea este consumată și de oamenii care locuiesc în Balcani, o regiune care acoperă sud-estul Europei și cuprinde alte țări precum Albania, Bulgaria și Serbia. Kokoretsi este, de asemenea, identificat cu Anatolia, cea mai vestică proeminență a Asiei Mici, care constă în principal din Turcia.
Numele mesei, care este grecesc, provine de fapt de la termenul albanez kukurec. Aromânii, care trăiesc mai ales în țările balcanice din Grecia, Albania, Macedonia și Bulgaria, îl numesc kukuretsu. Poporul turc îl numește kokorec, care este derivat din termenul grecesc.
În Grecia, kokoretsi este disponibil pe tot parcursul anului, de obicei în restaurante mici numite taverne. Este consumat în mod tradițional în Duminica Paștelui. Unii preferă să-l servească pe o pâine, garnisită cu roșii și condimente. Este un obicei popular în Turcia de a transforma kokoretsi într-un sandviș folosind baghete, iar în unele ocazii, castraveții sau ardei murați pot fi serviți împreună cu felul de mâncare.
Vezi și:
Cum se prepară
Încălzim laptele şi untul până se topeşte. Între timp, mixăm bine bananele cu gălbenuşurile, zahărul şi zahărul vanilat până obţinem o cremă. Adăugăm apoi laptele cu untul topit, coaja rasă de portocală şi romul. Urmează cacao pudră, mixăm bine până se încorporează şi apoi adăugăm făina amestecată în prealabil cu praful de copt, scrie radiooltenia.ro.
Separat batem spumă albuşurile cu sarea şi le adăugăm la compoziţie amestecând uşor de jos în sus cu o lingură ca să nu spargem bulele. Turnăm compoziţia astfel obţinută într-o tavă unsă cu unt/ulei şi tapetată cu făină. Adăugăm vişinele fără sâmburi una câte una, în aşa fel încât să fie împărţite în mod egal pe toată suprafaţa prăjiturii.
Dăm la cuptorul preîncălzit la foc mic (150°) timp de 40-50min. Facem testul cu scobitoarea şi, dacă e ok, prăjitura e gata. Lăsăm să se răcească complet în tavă înainte de a o tăia.
Citește mai mult AICI.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu