Chiftelele ne amintesc de mama sau de bunica care ne răsfăța cu o masă caldă și savuroasă atunci când eram copii.
Ingrediente pentru 5-6 porții
- 500 de grame de carne tocată de porc (eu am tocat acasă o bucată de pulpă de porc degresată)
- 80 de grame de pâine (2 felii de franzelă) înmuiată în apă și bine stoarsă
- 1 ou întreg
- 50 de grame de ceapă șalotă/ceapă roșie sau ceapă obișnuită, tocată fin
- 1 legătură de pătrunjel verde, tocat
- 2-3 căței de usturoi zdrobiți (depinde de mărime, dar și de cât de usturoiat vă place)
- 1 linguriță rasă de sare
- ½ linguriță de piper
- 1-2 linguri de făină sau pesmet fin
- ulei vegetal (de floarea soarelui, rapiță etc) pentru prăjit
- 1 linguriță de paprika (opțional)
- 1 linguriță de cimbru uscat (opțional)
1. Modul de preparare este foarte simplu: primele 8 ingrediente de pe lista de mai sus se pun toate într-un castron încăpător, ele fiind cele necesare pentru compoziția de chiftele, scrie lalaurentiu.ro. Adică toate ingredientele, în afară de făină sau pesmet pentru tăvălit chiftelele, ulei și cele opționale, dacă nu doriți să le adăugați.
O precizare: dacă doriți, ceapa se poate căli câteva minute într-o crăticioară cu 1 linguriță de ulei. Chiftelele ies foarte bune și cu ceapa crudă, cu singura condiție să fie fin tocată.
În ceea ce privește carnea folosită, de data aceasta am folosit pulpă de porc, pe care am tocat-o acasă. Se poate folosi și carne de vită în amestec cu carne de porc mai grasă. Se poare folosi și carne de pui (pulpe), pentru o variantă mai lejeră caloric. Ideea este că e bine să folosim o carne care să fie potrivit de grasă, nu foarte slabă. Nu dorim să obținem chiftele uscate dar nici să curgă grăsimea din ele în timpul gătirii.
2. Toate ingredientele din castron se frământă bine și se obține compoziția de chiftele. Sfat: ca să apreciați perfect asezonarea, prăjiți o cantitate mică de compoziție (cât o alună) și gustați-o. Dacă după ce ați gustat această chifteluță minusculă considerați că mai trebuie sare și piper, potriviți gustul așa cum vă place.
1. Cu mâinile umezite cu apă, rupem mici grămăjoare (pe cât posibil egale) din compoziția de chiftele bine amestecată. Le rulăm între palme, modelându-le sub forma unor bile. După preferință, le puteți face mai mici sau mai mari. Puteți și să le aplatizați ușor.
2. Pregătim făina sau pesmetul să ne fie la îndemână. Tăvălim chiftelele modelate prin făină sau pesmet.
Într-o tigaie sau cratiță bine încinsă pe foc mediu-iute, se toarnă ulei vegetal cam de două degete și se încinge bine. Temperatura ideală pentru prăjit este în jurul a 170-180°C. În lipsa unui termometru special, puteți aproxima dacă uleiul este bine încins băgând în tigaie coada unei linguri de lemn. Dacă în jurul ei se formează imediat bule jucăușe de aer puteți pune și chiftelele la prăjit, pe rând, fără a le înghesui în tigaie.
Cu toate că unele persoane servesc pizza la restaurant sau o cumpără congelată, în realitate, o puteți face și acasă. Va fi delicioasă. Rețeta de azi are o umplutură fantastică cu ingrediente proaspete.
Cei care vor să se bucure de rețeta de azi vor pune pe masă un preparat fantastic, făcut în propria bucătărie. Citește continuarea AICI
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu