Vrei să încerci o rețetă nouă de pâine? Atunci, poți prepara delicioasa Ciabatta a italienilor.
Ingrediente
- 450 g de făină
- 400 ml de apă
- 2 g de drojdie uscată
- o linguriță de sare
Cum se prepară
Cerneți 400 g de făină într-un bol adânc, în care veți frământa aluatul. Adăugați sarea și amestecați. Adăugați drojdia uscată în apa caldă (2 g de drojdie la 400 ml de apă). Apoi, adăugați treptat apa cu drojdia în făină, amestecând bine, potrivit retete-usoare.eu. Trebuie să obțineți un aluat lichid. Iar acum cel mai important moment: acoperiți bolul cu un prosop curat de bucătărie și lăsați aluatul să dospească timp de minim 12 ore (maxim 20 ore) la temperatura camerei. Anume datorită acestei dospiri îndelungi aluatul devine așa cum trebuie să fie în ciabatta.
Presărați 50 g de făină cernută pe suprafața de lucru. Transferați aluatul pe ea, frământați-l nițel, ca să-i oferiți forma de pâine și acoperiți-l cu bolul, în care a dospit. Lăsați-l să se "odihnească" timp de încă 2-3 ore. Încălziți cuptorul până la 250°C cu tot cu tava, pe care veți coace pâinea. Așezați aluatul în tava fierbinte, punându-l cu fața inferioară în sus, ca să fie acoperită cu făină. Introduceți tava în cuptorul încins. Puneți o tavă cu apă fierbinte pe fundul cuptorului.
Coaceți pâinea timp de 20 minute pe aburi. Apoi scoateți tava cu apă din cuptor și continuați să coaceți ciabatta pe parcursul a încă 15 minute.
BONUS: Pâine fără frământare. Cea mai simplă rețetă
Ingrediente
750 gr apă uşor călduţă
7 gr drojdie uscată
15 gr sare
1 kg făină pentru pâine
Cum se prepară
Într-un castron mare se pune apa călduţă, drojdia şi sarea, apoi se adaugă făina. Se amestecă toate ingredientele cu furculiţa, până când se omogenizează şi nu rămân urme de făină uscată. Se acoperă castronul cu un prosop textil sau cu o cască de duş şi se lasă aluatul la dospit la temperatura camerei timp de 30 de minute - o oră (în funcţie de temperatura din cameră, potrivit tastebazaar.ro.
Castronul se bagă în frigider pentru dospirea la rece. Se poate ţine 2, 4, 8, 20 de ore, oricât timp aveţi la dispoziţie. Însă, cu cât timp dospiţi aluatul mai mult în frigider, cu atât va avea un miez mai alveolat. Aluatul se transferă pe blatul înfăinat, se împarte în două şi se formează două bile. Se acoperă cu un prosop şi se lasă 15 minute la odihnit.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu