Rețetă de cozonac bucovinean. Este absolut delicios și cei dragi îl vor mânca pe nerăsuflate! Iată cum se prepară!

Inquam Photos / Cornel Putan
Inquam Photos / Cornel Putan

Ai avut ocazia să încerci rețeta de cozonac bucovinean? Este absolut delicios și cei dragi îl vor mânca pe nerăsuflate! Iată cum se prepară!

Ingrediente

1 kg făină 000

11 gălbenușuri

2 albușuri

300 gr zahăr

1 pachet de unt (80% grăsime)

50 ml ulei de floarea soarelui

300-400 ml lapte

2 cuburi de drojdie proaspătă (50 gr)

Coaja unei lămâi și a unei portocale

50 ml rom (sau o fiolă) și o fiolă de esență de vanilie

1 linguriță de sare

1 linguriță de oțet

Umplutură

500 gr nucă măcinată

250 gr zahăr

2 linguri cacao

6-7 albușuri bătute spumă

1 fiolă esență de rom

Cum se prepară

Începe prin a scoate toate ingredientele, cu excepția laptelui, la temperatura camerei cu o seară înainte, inclusiv drojdia. Zahărul se amestecă bine cu coaja de lămâie și portocală, esențele, sarea, oțetul, gălbenușurile și albușurile. Se acoperă cu folie alimentară și se lasă la temperatura camerei pentru a intensifica culoarea gălbenușurilor și pentru a infuza aromele.

Opărește 2-3 linguri de făină cu jumătate de cană de lapte clocotit, amestecă energic pentru a nu rămâne cocoloașe și lasă să ajungă la temperatura camerei. Drojdia se lichefiază cu 2 lingurițe de zahăr și se amestecă bine cu făina opărită, lăsându-se la crescut timp de 15 minute (nu depășiți acest timp pentru a păstra puterea drojdiei).

Cerne făina într-un vas mare, adaugă gălbenușurile cu zahărul, 3/4 din lapte (nu puneți tot laptele deodată) și topiți separat untul cu uleiul. Omogenizați bine și începeți să frământați prin împăturire, adăugând din când în când untul topit. Cel mai important aspect în rețeta de cozonac este consistența aluatului – trebuie să fie moale, ușor lipicios, iar după adăugarea grăsimilor să devină compact, omogen și elastic. Dacă apăsați cu degetul, aluatul trebuie să revină rapid la forma inițială. Frământați timp de aproximativ 30 de minute, iar dacă aveți mașină de pâine sau robot de bucătărie, cu atât mai bine.

După ce aluatul a fost frământat, pune-l într-un vas uns cu ulei, acoperit cu folie alimentară sau cu un ștergar curat, ferit de variațiile mari de temperatură. Aluatul va avea nevoie de 3 ore pentru a dospi corect. Dacă nu e foarte cald în bucătărie, poate dura chiar mai mult.

Între timp, pregătiți umplutura: amestecați nuca măcinată foarte fin cu zahărul, albușurile bătute spumă și esența de rom. După ce aluatul a dospit, împărțiți-l în două părți (pentru 2 cozonaci), apoi fiecare parte în două, dacă doriți să faceți cozonaci împletiți. Ungeți-le cu multă umplutură, aproape de margini, și rulați-le. Dacă doriți, împletiți-le și puneți-le în tăvi, lăsându-le să mai crească timp de 45 de minute.

După ce cozonacii au crescut, ungeți-i cu gălbenuș, presărați cu mac și zahăr tos și decorați-i cu jumătăți de nuci.

Coaceți cozonacii aproximativ 50 de minute până la o oră, în funcție de cuptorul folosit.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel