Reţeta de cozonac de Crăciun, "furată" de la gospodinele din nordul Moldovei

foto: Freepik
foto: Freepik

Iată cum se prepară cel mai bun cozonac în Suceava!

Cu nucă, rahat, cacao sau mac, cozonacul tradițional este prima alegere a românilor mai ales atunci când vine vorba de Crăciun. Indiferent de tipul de umplutură, calitatea ingredientelor este esențială. Cozonacul a ajuns o afacere. Nu e tocmai ieftin atunci când e făcut cu ingrediente de înaltă calitate, dar e căutat și apreciat.

Dacă nu vrei să dai o grămadă de bani pe un cozonac "premium" ca în nordul Moldovei, iată cum îl poți prepara chiar tu, urmărind instrucțiunile de mai jos.

Retetele de cozonac pot varia în funcție de tradiții locale și preferințele fiecărui bucătar. Noi vă oferim o rețetă de cozonac tradițional așa cum este pregătit în Suceava:

Ingrediente:

1 kg făină

250 g zahăr

4 ouă

200 ml lapte

150 g unt

20 g drojdie proaspătă

coajă rasă de la o lămâie

un praf de sare

vanilie (opțional)

200 g nucă măcinată

200 g stafide

zahăr pudră pentru presărat

Instrucțiuni:

Într-un bol mic, dizolvă drojdia în laptele călduț. Adaugă o lingură de zahăr și 3-4 linguri de făină. Amestecă bine. Lasă maiaua la crescut într-un loc cald până când începe să facă bule.

Într-un castron mare, amestecă făina cu sarea și zahărul. Adaugă maiaua, ouăle, untul topit, coaja de lămâie și vanilia (opțional).

Păstrează puțin lapte pentru a adăuga, dacă este necesar, dacă vrei să obții un aluat moale.

Frământă bine aluatul până când este elastic și se desprinde de marginile castronului.

Acoperă castronul cu un șervet curat și lasă aluatul la crescut într-un loc cald timp de 1-2 ore sau până când își dublează volumul.

Întinde aluatul într-o foaie dreptunghiulară și unge-l cu unt topit. Presară nucă măcinată și stafide uniform pe suprafața aluatului. Rulează aluatul strâns pentru a forma cozonacul.

Așează cozonacul într-o tavă tapetată cu hârtie de copt.

Lasă-l la crescut încă 30 de minute.

Încălzește cuptorul la 180°C și coace cozonacul timp de aproximativ 40-50 de minute sau până când este rumenit frumos.

După ce s-a răcit, presară zahăr pudră peste cozonac.

Acum te poți bucura de un delicios cozonac tradițional, asemănător cu cel pregătit în zona Sucevei.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel