Ai încercat vreodată rețeta de haioșe? Dacă nu, ar fi timpul să o faci. Iată cum se prepară.
Ingrediente
- aluat foietaj cu osânză
Pentru umplutură:
- magiun de prune, gem de caise/ piersici/ vişine, orice fel de gem mai grosuţ
Cum se prepară
Pentru această reţetă vom folosi nişte aluat foietaj cu osânză. E un aluat asemănător cu cel de croissant, doar că folosim osânza pentru a face împăturirile. Întindem aluatul foietaj până obţinem un strat de aproximativ 3-4 milimetri grosime, potrivit pofta-buna.com. Pentru tăierea aluatului e bine să folosim un cuţit bine ascuţit, înmuiat în apă caldă. Înmuiem cuţitul în apă caldă după fiecare tăiere, tăiem fâşii late cam de 3-4 degete. Pe fiecare formă pe care am tăiat-o punem gem în mijloc, apoi unim colţurile pe diagonală.
Bucăţile de aluat umplute le punem în tavă pe care am tapetat-o cu hârtie de copt. Punem tava la cuptor, la temperatura de 220 de grade Celsius, foc sus-jos la cuptoarele electrice, iar la cuptoarele pe gaz focul trebuie să fie aproape maxim. Coacerea durează aproximativ 15-20 de minute, în ultimele 5 minute de coacere, când încep să se rumenească deasupra, mai reducem focul, undeva la 170-180 de grade Celsius, ca să se pătrundă bine în interior.
Presărăm haioșele cu zahăr farin şi putem să le savurăm.
BONUS: Madlene, cea mai simplă rețetă
Ingrediente
- 3 ouă
- 300 g zahăr pudră
- 300 ml lapte
- 250 ml ulei
- 1 linguriţă zeamă de lămâie
- coaja de la o lămâie
- o jumătate linguriţă praf de copt
- o jumătate linguriţă bicarbonat de sodiu
- 500 g făină
- esenţă sau pastă de vanilie
- un praf de sare
Pentru decor
- cremă de ciocolată
- bomboane colorate
Cum se prepară
Mixăm ouăle cu zahărul pudră şi praful de sare până devin spumoase şi lucioase. Peste acest amestec adăugăm laptele pe care l-am ţinut la temperatura camerei. Mixăm până la omogenizare, după care punem pe rând coaja de lămâie, vanilia, uleiul, praful de copt şi bicarbonatul stinse cu zeamă de lămâie, potrivit pofta-buna.com. Când s-au încorporat toate, adăugăm treptat şi făina, continuând mixarea la treapta cea mai mică a mixerului. Trebuie să obţinem un aluat fin, fără cocoloaşe pe care îl vom pune în forme de brioşe.
După ce am distribuit tot aluatul, băgăm tava la cuptorul preîncălzit la 180 de grade Celsius şi le coacem până madlenele devin rumene. Le scoatem din cuptor şi le decorăm cu ciocolată şi bomboane. Dacă doriţi un alt decor, puteţi să folosiţi fulgi de ciocolată, biluţe de ciocolată, fulgi de nucă de cocos sau fructe sau puteţi umple madlenele cu multă cremă de ciocolată.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News