Mâine, gospodinele pregătesc delicioșii mucenici muntenești sau moldovenești. Iată cum se prepară varianta cu zeamă, dar și varianta de sfințișori.
Ingredientele
Pentru aluat
500 g făină
200 ml apă
1/2 linguriță sare
Pentru fiert
2-3 litri apă
zahăr după gust
Pentru servit
300 g nucă măcinată
esenţă de rom
coaja rasă a unei portocale (dacă nu este tratată chimic)
coaja rasă a unei lămâi (dacă nu este tratată chimic)
esenţă de vanilie
1 plic zahăr vanilat
scorţişoară
Cum se prepară
Amestecă făina, apa și sarea și frământă pentru a obține un aluat potrivit de tare. Întinde aluatul într-o foaie nu mai groasă de 1/2 cm. Taie mucenicii cu aparatul special în formă de 8. Pune mucenicii tăiaţi pe hârtie (sau într-o tavă), răsfiraţi, potrivit retete.unica.ro. Lasă-i să se usuce timp de o oră. Pune pe foc o oală cu 2-3 litri de apă, cu sare si zahăr, după gust. Când apa începe sa fiarbă, dă focul mic și pune mucenicii cu grijă. Adaugă răzătura de citrice, esenţele și zahărul vanilat si lasă-i la fiert în jur de 20-25 de minute. Mucenicii se servesc reci sau calzi, cu nucă si scorţisoară presărate deasupra.
BONUS: Mucenici moldovenești
Ingrediente
- 1 kg făină
- 400 g zahăr
- 4 ouă
- 100 g margarină
- 40 g drojdie
- 400 ml lapte
- 200 g miere
- 200 g nucă măcinată
- 50 ml ulei
- esenţe după gust
Cum se prepară
Din drojdie, 2 linguriţe de zahăr, puţin lapte şi puţină făina, luate din ingredientele de mai sus, se face o maia care se lasă la crescut, potrivit retete.unica.ro. Se cerne făina într-un vas, i se face o gaură la mijloc în care se pun maiaua crescută, 3 ouă bătute cu un praf de sare, 200 g zahăr, laptele, margarina moale şi aromele. Se frământă aluatul cu mâinile înmuiate în ulei şi se lasa la dospit. Din aluatul crescut se rupe câte o bucată de mărimea unui măr din care se fac 2 suluri lungi şi subţiri care se împletesc în forma cifrei 8.
Se lasa sfinţişorii puţin la crescut, se ung cu un ou batut, se aşază într-o tavă unsă cu ulei şi tapetată cu hârtie de copt. Se dau la cuptorul preîncalzit până se rumenesc. Între timp, se fierbe un sirop dintr-un pahar de apa şi restul de zahar. Pentru a ramâne moi, sfinţişorii se trec rapid (1-2 secunde) prin siropul calduţ, imediat ce au fost scoşi din cuptor, apoi se ung cu miere şi se presară cu nucă.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu