Rețetă de mucenici moldovenești

MUCENICI
MUCENICI

Rețetă de mucenici moldovenești. Mucenicii se sărbătoresc pe 9 martie, iar în acea zi gospodinele prepară acest desert. 

Pentru aluat 

1 kg făină albă, 500 ml lapte sau apă, 120 g zahăr, 50 g drojdie proaspătă, 3 ouă, 100 ml ulei, o linguriţă rasă de sare, coaja unei lămâi sau portocale, jumătate de sticluţă esenţă de rom, 3 plicuri zahăr vanilat; pentru însiropat – o cană de apă, o cană de zahăr, coaja unei portocale; pentru finisare – 200 g nucă şi 200 g miere pură

Preparare:


Se încălzește laptele sau apa. Cernem făina şi oprim din ea 200 grame separat, într-un castron mai mare. Punem sarea doar pe marginea grămezii din restul de făină. Peste cele 200 g făină oprite turnăm laptele clocotit şi amestecăm bine, să se desfacă eventualele boţuri formate. Lăsăm să se răcorească. Amestecăm drojdia cu o linguriţă de zahăr şi o lăsăm câteva minute. Va deveni lichidă şi va începe să crească. Punem drojdia în vasul cu făina opărită după ce şi-a dublat volumul, când amestecul de făină nu mai este fierbinte, ci călduţ. Amestecăm bine şi lăsăm până îşi dublează volumul. Între timp batem bine 2 ouă cu zahărul şi aromele, până se topeşte zahărul. Dacă pregătim versiunea de post, nu adăugăm ouă. Când amestecul de făină opărită cu drojdie a crescut, amestecăm în el ouăle cu zahăr şi turnăm totul în vasul cu făina cernută. Adăugăm uleiul deasupra.

Începem să amestecăm cu mâna, apoi să frământăm până nu se mai lipeşte aluatul de vas, cca. 10 minute. Aplicăm apoi metoda rapidă pentru un frământat perfect fără efort – luăm cu ambele mâini bila de aluat şi o izbim cu putere de masa de lucru, de o sută de ori. Durează cinci minute, dar aluatul va fi perfect omogen la final, fără alte operaţiuni. Îl lăsăm cel puţin o oră să crească, în loc cald, apoi tăiem bucăţi egale din el, le facem suluri groase cât degetul mic şi de 25-40 cm lungi, le răsucim în două şi le lipim în forma cifrei opt.

Mucenicii vor sta la cuptor 35-40 de minute, până cresc şi se rumenesc frumos. Imediat ce am pus la copt prima tavă, punem la fiert siropul din apă, zahăr şi arome şi îl lăsăm să clocotească cinci minute. Când scoatem mucenicii din cuptor îi trecem repede prin sirop şi îi aliniem pe platouri, să se răcească. După ce s-au răcit, încălzim puţin mierea, doar cât să devină lichidă. Ungem fiecare sfinţişor cu miere şi îl presărăm din belşug cu nucă măcinată, apoi scuturăm surplusul şi îl punem pe platou. 



Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri


Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel