Vlăduţ, bucătarul de la „Neatza cu Răzvan și Dani”, a explicat cum se pregătește o rețetă de pâine fără drojdie, mult mai rapidă, mai sănătoasă și mai spornică.
Este vorba despre o rețetă de pâine având ca agent de creștere bicarbonatul de sodiu.
1 kg făină
1 linguriță rasă de bicarbonat
1 linguriță de sare
1 lingură de oțet
500 ml apă
50 ml ulei
Se cerne făina într-un vas, chiar de două ori pentru a fi aerată, și se amestecă cu sarea. Bicarbonatul se dizolvă în puțină apă caldă, nu în oțet ca la rețetele de prăjituri. Peste făina amestecată cu sare se toarnă, treptat, apa caldă și se amestecă. Pe parcurs, se adaugă și bicarbonatul dizolvat în apă, dar și oțetul.
Se frământă un aluat dens, a cărui textură se va definitiva adăugând ulei, la finalul frământării.
Aluatul pentru pâine cu bicarbonat se acoperă, de preferință cu un vas de sticlă, notează a1.ro, și se lasă pentru aproximativ 30 de minute.
După acest interval, se rup bucăți mici din aluat, se întind în foi circulare de 1 cm grosime și se coc pe ambele părți, într-o tigaie antiaderentă, încinsă la foc mediu, fără a fi unsă cu grăsime. Pentru o coacere uniformă și pentru a crea efect de cuptor, se va așeza un capac peste tigaie.
Pâinicile cu bicarbonat vor avea miezul mult mai dens decât cele cu drojdie.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu