Urzica este o sursă bună de proteine vegetale, vitamine și minerale, dar este și bogată în substanțe capabile să acționeze împotriva radicalilor liberi responsabili de îmbătrânire.
Publicitate
Urzica este o plantă accesibilă tuturor cu un lung istoric în medicina tradițională, folosită în special pentru ameliorarea durerilor articulare sau pentru eliminarea excesului de apă. În bucătărie este folosită sub formă de ceai sau suc, consumată sub formă de piure sau adăugată în ciorbe sau în orez.
Când vine vorba de culesul urzicilor, este foarte important să le alegi pe cele potrivite. Cea mai bună perioadă pentru recoltarea urzicilor este primăvara, când plantele au aproximativ 30 de centimetri și încă nu au înflorit. De regulă, frunzele tinere sunt fragede și gustoase, spre deosebire de cele bătrâne, care sunt mai tari și amărui.
Atunci când culegi urzici, este foarte important să porți mănuși ca să nu te înțepi. Poți recunoaște urzicile comestibile după frunzele cu margini zimțate, acoperite cu puf. Urzicile trebuie să fie verzi, proaspete, cu frunze ferme.
Ingrediente: Pentru a prepara dulceața de urzici vor fi necesare: 2 kg de urzici, 400 g zahăr, suc de la o lămâie și apă.
Mod de preparare: Curățați urzica alegând cele mai fragede urzici. Spălați-le apoi cu o cantitate de apă abundentă pentru a fi siguri că ați eliminat orice urmă de pământ sau alte impurități, potrivit unei rețete propuse de Salsatila.
Puneți o ală cu apă la fiert. Atunci când apa clocotește, adăugați urzicile spălate și lăsați-le să fiarbă pentru 2 minute. După ce ați scos urzicile din apa clocotită și le-ați scurs bine, puneți-le imediat într-un vas cu apă cu gheață pentru a păstra culoare verde. După ce s-au răcit complet, se scot urzicile, se scurs și se toacă mărunt (puteți folosi și un blender pentru a ajunge la consistența unui piure).
Se filtrează 1 litru din apa în care ați fiert urzicile și se pună din nou la foc împreună cu zahărul, zeama de lămâie și urzicile. Se fierbe până când ajunge la consistența potrivită. Se toarnă în borcane perfect sterilizate, se sigilează ermetic și se răstoarnă borcanele cu susul în jos.
Păstrați-le într-un loc răcoros și întunecat numai după ce s-au răcit complet.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu