În data de 9 martie îi sărbătorim pe cei 40 de mucenici. Ziua Sfinților 40 de mucenici este celebrată și în bucătărie, prin binecunoscuții mucenici. Iată rețeta pentru varianta moldovenească.
Ingrediente
Pentru aluat
1,2 kg de făină
160 de grame de unt
600 de ml de lapte
8 gălbenușuri
200 grame zahăr pudră
50 de grame de drojdie proaspătă
14 grame drojdie uscată
un praf de sare
vanilie
coaja de la o lămâie
Pentru decor
80 - 100 ml miere
80 - 100 grame nucă
ulei pentru masa de lucru
1 ou pentru uns
Cum se prepară
Se amestecă laptele călduț cu drojdia și o lingură de zahăr.
După 5 minute se adaugă gălbenușurile, untul moale la temperatura camerei, coaja rasă de la portocală sau lămâie, sarea, restul de zahăr, vanilia și, în final, jumătate din făină.
Se amestecă cu un mixer până face bășicuțe.
Se adaugă restul de făină treptat.
Se lasă la dospit o oră, într-un loc călduț.
Aluatul se împarte în 4 porții și fiecare porție în 10. Astfel, vom avea 40 de bucăți.
Aluatul se prelucrează pe blatul de lucru uns cu ulei.
Ungem palmele cu ulei și fiecare parte se întinde sub forma unei baghete lungi, de 50 de cm. Bagheta se împătură în două fâșii care se răsucesc între ele. Se obține o ”sucitură” de 25 - 30 cm, din care formăm opturi.
Din rețetă ies patru tăvi de mucenici. Se așează câte 5 opturi pe rând în tavă, pe două rânduri. Înainte de copt, se ung cu un ou bătut. Mucenicii se lasă la dospit vreme de 10-15 minute.
La cuptor, se coc vreme de 10 minute la 180 de grade, apoi se acoperă cu o hârtie de copt și se mai coc 5 minute la 160 de grade.
Mucenicii calzi sunt unși cu miere și presărați cu nucă.
Mierea se încălzește puțin înainte pe aragaz sau la cuptorul cu microunde. Dacă nu vă place varianta cu miere, faceți un sirop din 100 grame zahăr, 50 ml apă și vanilie, fierte timp de 3-4 minute.
După ce ați uns mucenicii cu miere sau sirop și presărați cu nucă, se lasă până când acestea se întăresc astfel încât să nu curgă.
Sursa: savoriurbane.com
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News