Dacă vrei să prepari un desert simplu, dar gustos, o variantă este prăjitura Portokalopita, o specialitate grecească.
Portokalopita este extrem de aromată și gustoasă, cu o textură pufoasă asemănătoare unui sufleu de portocale.
pentru sirop:
200ml apă
150g zahăr
2 batoane de scorțișoară
1 portocală (mai mare sau 2 mai mici)
opțional: 20 ml rom sau lichior de portocale
pentru plăcintă:
400g foi de plăcintă
4 ouă)
50g zahăr
3 portocale
200 g iaurt grecesc
1 linguriță praf de copt
150 ml ulei de măsline
Pentru sirop: Punem într-o oală apa, zahărul, batoanele de scorțișoară, romul sau lichiorul de portocale, sucul de la jumătate de portocală, iar pe cealaltă jumătate o tăiem felii. Amestecăm, punem oala pe foc și fierbem siropul timp de zece minute.
Pentru plăcintă: Rulăm strâns foile și le tăiem rondele de 1 cm. Desfacem foile și le răsfiram, important este să le lăsăm să se usuce.
Radem coaja de la portocale și le stoarcem de suc. Într-un bol, punem toate ingredientele: ouăle, zahărul, sucul și coaja de la portocale, iaurtul, praful de copt și uleiul. Amestecăm până obținem o cremă lichidă și fină. În această compoziție lichidă, începem să punem, treptat, fâșiile de foi uscate. Vor părea destul de multe la început. Încingem cuptorul la 180 grade Celsius, ungem cu ulei o tavă de copt, turnăm toată compoziția în tavă și nivelăm, potrivit delicii.com. Coacem plăcinta timp de 40 de minute.
După ce scoatem plăcinta din cuptor, turnăm peste siropul răcit și feliile de portocală și o lăsăm să se însiropeze.
Neurochirurgul Vlad Ciurea, doctor în ştiinţe medicale şi profesor universitar, a spus care este cea mai bună ciocolată pentru sănătate.
„Vă spun din start: celula nervoasă va fi extrem de mulțumită cu dulciuri cât mai naturale. Ce avem aici? Fructele noastre de sezon, atunci când le avem. Slavă Domnului, România este o țară bogată din acest punct de vedere! Dacă totuși nu le avem, ne vom bucura de miere sau gem din fructe, dar preparat fără zahăr. (Da, se poate!) Acestea sunt bune și dau energie celulei nervoase”, a explicat Vlad Ciurea tot pe contul său de Facebook.
„Dacă sunteți iubitori de ciocolată, recomand ciocolata amăruie, cu o concentrație cât mai ridicată de cacao. Vă sfătuiesc să renunțați la acele combinații de ciocolată cu umpluturi, siropuri, creme sau arome diverse: sunt „poveri” care se metabolizează greu. Ciocolata amăruie păstrează totuși acel gust original și nealterat de cacao”, a transmis Vlad Ciurea.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News