Vlăduț, îndrăgitul bucătar de la Super Neatza cu Răzvan și Dani, a gătit o plăcintă cu prune și sos de vanili.
Urmăriți mai jos lista de ingrediente și pașii necesari pentru această reteța plină de savoare.
2 pachet cu câte
12 foi de plăcintă
150 ml ulei de floarea soarelui
1 kg prune mari, rotunde
100 gr zahăr brut2-
3 lingurițe cu pudră de scorțișoară
100 gr nuci
zahăr pudră cu arămă de vanilie
500 ml lapte vegetal
30 gr amidon de porumb
1 lingură de făină
100 gr zahăr pudră, cu aromă de vanilie
1 praf de sare
Se pornește cuptorul la 180 de grade Celsius. Se împart foile de plăcintă în două grupuri a câte 4 foi care se ung cu ulei între ele, folosind o pensulă de patiserie. Prunele se spală, se scurg și li se îndepărtează sâmburii și se taie în sferturi. Peste foaia de plăcintă de deasupra pachetului format se presară pudră de scorțișoară. Se așază prunele la unul din capetele pachetului de foi. Se aduagă și miez de nucă ușor caramelizat la cuptor și se presară zahăr brut dar și puțină scorțișoară pe deasupra. Se rulează foile de plăcintă cu prunele în interior, se strâng ușor la capete și se așază în tavă. Se procedează în mod asemănător și cu celelalte pachete de câte patru foi de plăcintă.
Rulourile de plăcintă cu prune se așază în tava tapetată cu hârtie de copt și se dau la cuptor pentru 35-40 de minute, la 180 de grade Celsius. Se lasă să se tempereze și se decorează cu zahăr.
Se amestecă amidonul cu făina și zahărul într-un bol și se adaugă puțin lapte rece. Se amestecă până când se omogenizează bine compoziția. Restul de lapte se pune într-un vas, pe foc și se aduce la punctul de fierbere. Apoi se adaugă, treptat, peste amestecul de ingrediente din bol. Când compoziția este bine omogenizată, se pune în vas și se fierbe amestecând continuu până când capătă consistență de sos.
Plăcinta cu prune se servește glazurată cu sos de vanilie.
VEZI ȘI: Rețeta de haioșe cu untură de porc. Cum se prepară delicioasele "cărticele"
- aluat foietaj cu osânză
Pentru umplutură:
- magiun de prune, gem de caise/ piersici/ vişine, orice fel de gem mai grosuţ
Pentru această reţetă vom folosi nişte aluat foietaj cu osânză. E un aluat asemănător cu cel de croissant, doar că folosim osânza pentru a face împăturirile. Întindem aluatul foietaj până obţinem un strat de aproximativ 3-4 milimetri grosime, potrivit pofta-buna.com. Pentru tăierea aluatului e bine să folosim un cuţit bine ascuţit, înmuiat în apă caldă. Înmuiem cuţitul în apă caldă după fiecare tăiere, tăiem fâşii late cam de 3-4 degete. Pe fiecare formă pe care am tăiat-o punem gem în mijloc, apoi unim colţurile pe diagonală.
Bucăţile de aluat umplute le punem în tavă pe care am tapetat-o cu hârtie de copt. Punem tava la cuptor, la temperatura de 220 de grade Celsius, foc sus-jos la cuptoarele electrice, iar la cuptoarele pe gaz focul trebuie să fie aproape maxim. Coacerea durează aproximativ 15-20 de minute, în ultimele 5 minute de coacere, când încep să se rumenească deasupra, mai reducem focul, undeva la 170-180 de grade Celsius, ca să se pătrundă bine în interior.
Presărăm haioșele cu zahăr farin şi putem să le savurăm.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu