Vlăduț, bucătarul emisiunii Neatza cu Răzvan și Dani, a preparat o rețetă de fursecuri cu fructe uscate.
400 gr făină tip 550
1/2 linguriță de sare
250 gr unt cu 82% procent de grăsime
50 gr zahăr pudră
1 ou + 1 gălbenuș
300 gr fructe deshidratate (merișoare, prune, smochine, curmale)
1 plic de zahăr vanilinat
gem de prune și nuci
pecan pentru decor
Cernem făina într-un bol încăpător, adăugăm zahărul pudră, zahărul vanilinat și sarea și le amestecăm bine. Apoi adăugăm oul întreg și gălbenușul și untul rece, tăiat în cuburi mici. Cu vârfurile degetelor frământăm un aluat de fursecuri omogen, dar ușor sfărâmicios. Tocăm mărunt fructele uscate și le adăugăm în aluat. Adăugăm și câteva nuci tocate, pentru un gust crocant. Împărțim aluatul în două și îl modelăm în rulouri cu diametrul de 3 cm. Împachetăm rulourile de aluat în folie de prospețime și le dăm la rece pentru aproximativ o oră. În acest timp, untul din compoziție va deveni ferm și vom putea rupe aluatul în mici bucăți, neuniforme.
Înainte de a scoate aluatul de la rece și a modela fursecurile, pornim cuptorul la 180 de grade Celsius. Tapetăm cea mai mare tavă a cuptorului cu hârtie de copt. Rupem cele două rulouri de aluat în bucăți mici cu o grosime de aproximativ 6-7 mm și le așezăm în tavă, la mici distanțe între ele.
Punem tava cu firsecurile Norocel la cuptor și le coacem pentru 12-15 minute la 180 de grade, sau până când sunt frumos rumenite și aurii pe partea inferioară.
După răcire, decorăm fursecurile cu zahăr pudră. o parte din fursecuri le glazurăm cu gem de prune și așezăm miez de nucă deasupra, pentru un aspect mai deosebit.
VEZI ȘI: Rețetă delicioasă. Tort de biscuiți cu ciocolată albă și căpșuni
Vlăduț, bucătarul matinalului Neatza cu Răzvan și Dani, a preparat o delicioasă rețetă de tort de biscuiți cu ciocolată albă și căpșuni.
400 gr de biscuiți populari
200 gr unt cu 82% grăsime
Ingrediente pentru cremă:
600 gr ciocolată albă
250 ml frișcă lichidă
150 gr unt
coaja și sucul de la 2 lime
2 lingurițe cu esență de vanilie
1 kg căpșuni
50 gr fistic
100 gr ciocolată amăruie
Chiar dacă tortul se compune din mai multe elemente, prepararea acestora este simplă și rapidă. Mai mult durează timpul de așteptare până la servirea deliciosului tort.
Cum se prepară blatul de biscuiți
Cu ajutorul robotului, sau a unui chopper se mărunțesc biscuiții fin.
Untul se topește și se adaugă peste biscuiții mărunțiți. Se amestecă bine până se omogenizează compoziția. Cu această compoziție se îmbracă interiorul formei de copt, atât la bază cât și pe părțile laterale. Se presează bine compoziția de biscuiți și se uniformizează, apoi se coace pentru 10-15 minute la 200 de grade.
Cum se prepară crema de ciocolată
Într-un vas, la foc de intensitate mică, se pune frișca lichidă la încălzit. Se lasă până aproape de punctul de fierbere, apoi se ridică de pe foc. Se adaugă ciocolata ruptă și se amestecă intens până când se topește ciocolata. Se adaugă și untul, coaja și sucul de la 2 lime și esența de vanilie. Se omogenizează bine crema de ciocolată albă.
În interiorul crustei de biscuiți se așază căpșunile cu vârfurile în sus, după ce li se îndepărtează partea verde. Printre căpșuni se toarnă în fir subțire, crema de ciocolată albă. De jur împrejur, pe marginile cremei, se presară fistic mărunțit.
Se pune tortul astfel asamblat la frigider pentru 2-3 ore, până când se întărește crema de ciocolată albă.
Ciocolata amăruie se topește pe baie de aburi, iar cu aceasta, folosind o pensulă, se glazurează marginile crustei de biscuiți și vârfurile căpșunilor.
Pentru mai multe detalii despre modul de preparare al rețetei de tort de biscuiți cu ciocolată albă și căpșuni, dar și pentru a beneficia de sfaturi importante de la Vlăduț, accesați materialul video de mai sus.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu