Rețetă delicioasă. Secretul celor mai buni melci din foietaj cu cremă de vanilie și stafide

SURSA FOTO: Pexels
SURSA FOTO: Pexels

Melcii din foietaj sunt moi, pufoși, stratificați, aromați și delicioși, fiind acoperiți cu crustă rumenă și crocantă. 

Melcii din foietaj sunt moi, pufoși, stratificați, aromați și delicioși, fiind acoperiți cu crustă rumenă și crocantă, conform retete-usoare.ro.

INGREDIENTE:

Pentru foietajul dospit:

-500 g de făină;

-125 ml de lapte;

-125 ml de apă;

-30 g de drojdie proaspătă sau 10 g de drojdie uscată;

-60 g de zahăr;

-10 g de sare;

-250 g de unt 82%.

Pentru crema de vanilie:

-150 ml de lapte;

-30 g de zahăr;

-2 gălbenușuri de ouă;

-15 g de amidon de porumb;

-15 g de unt;

-o linguriță de zahăr vanilat.

Altele: 

-100 g de stafide;

-un ou + o linguriță de apă (pentru ungerea melcilor înainte de coacere);

-zahăr pudră (pentru decor).

Din aceste ingrediente veți obține 18 melci.

MOD DE PREPARARE:

1.Pregătiți aluatul (de cu seară): turnați laptele cald și apa caldă într-un bol adânc. Adăugați drojdia fărâmițată și zahărul. Amestecați cu spatula până la dizolvarea lor completă.

2.Adăugați o parte din făina cernută și sarea. Amestecați.

3.Adăugați treptat făina rămasă. Inițial amestecați cu spatula, iar apoi frământați aluatul cu mâinile.

4.După ce toată făina va pătrunde în aluat, transferați-l pe suprafața de lucru și încorporați treptat 50 g de unt moale în el. Apoi frământați aluatul pe parcursul a încă 10 minute, până devine neted, omogen, elastic și nelipicios.

5.Modelați aluatul sub formă de bilă și puneți-l într-un bol adânc. Acoperiți-l cu folie alimentară și lăsați-l să dospească timp de 60 minute într-un loc cald.

6.Frământați ușor aluatul dospit și, lucrând pe masa presărată cu făină, întindeți-l într-un blat gros, dreptunghiular. Puneți-l într-o caserolă dreptunghiulară și dați-l la frigider peste noapte.

7.Puneți 200 g de unt relativ moale într-o pungă de plastic și întindeți-l cu sucitorul sub formă de pătrat cu dimensiunile de 20 x 20 cm și grosimea uniformă. Dați-l la frigider peste noapte.

8.Dimineața: lucrând pe masa presărată cu făină (tot timpul), întindeți aluatul într-un blat dreptunghiular, cu dimensiunile de 20 x 40 cm.

9.Puneți untul pe jumătate de blat, după care acoperiți-l cu partea lui liberă. Lipiți marginile blatului, ca și cum ați modela un colțunaș.

10.Așezați aluatul pe masă, astfel încât îndoitura lui centrală să fie orientată spre stânga. Întindeți-l într-un blat dreptunghiular, cu dimensiunile de 20 x 60 cm.

11.Îndoiți-i marginile scurte spre interior, suprapunându-le.

12.Întoarceți blatul împăturit, astfel încât marginea lui liberă să fie orientată spre dreapta (ca și cum ar fi o carte, pe care vreți să o deschideți).

13.Întindeți iarăși aluatul într-un blat dreptunghiular, cu dimensiunile de 20 x 60 cm. Împăturiți-l în mod similar.

14.Puneți-l pe un tocător și acoperiți-l cu folie alimentară. Dați-l la frigider și lăsați-l să se „odihnească” pe parcursul a 20-30 minute.

15.Apoi repetați pasul 13. După ce veți împături aluatul, presați-l ușor cu mâinile, pentru ca straturile lui să nu alunece în timpul dospirii. Așezați-l pe un tocător, acoperiți-l cu folie alimentară și dați-l la frigider pentru 2 ore.

16.Pregătiți crema de vanilie: amestecați gălbenușurile, zahărul tos și zahărul vanilat.

17.Adăugați amidonul de porumb. Amestecați până la omogenizare.

18.Adăugați treptat laptele adus până aproape de punctul de fierbere, amestecând continuu.

19.Transferați compoziția rezultată în crăticioara, în care ați încălzit laptele. Fierbeți-o timp de 1-2 minute din momentul apariției primelor bule de clocotire, pe foc mic, amestecând continuu. Ea trebuie să se îngroașe.

20.Luați crema de pe foc. Adăugați untul în ea. Amestecați foarte bine.

21.Acoperiți crema cu folie alimentară, astfel încât aceasta să intre în contact direct cu suprafața ei. Puneți-o într-un bol cu apă rece și lăsați-o să se răcească până la temperatura camerei.

22.Amestecați crema răcită, ca să devină iarăși moale și să o puteți întinde ușor pe aluat.

23.Spălați și uscați stafidele cu ajutorul prosoapelor de hârtie. Dacă doriți, puteți să le înmuiați în prealabil în alcool tare (de exemplu, coniac).

24.Modelați melcii: lucrând pe masa presărată cu făină, întindeți aluatul într-un blat dreptunghiular, cu dimensiunile de 35 x 60 cm și grosimea de 3-4 mm.

25.Ungeți blatul cu crema de vanilie și răspândiți stafidele pe suprafața lui.

26.Apoi rulați-l sub formă de ruladă compactă, începând de la o margine lungă. Așezați-o cu „cusătura” în jos.

27.Tăiați rulada în 18 bucățele cu grosimea de 2-3 cm, folosind un cuțit subțire și ascuțit.

28.Așezați melcii obținuți pe tava tapetată cu hârtie de copt, lăsând spații libere între ei.

29.Acoperiți-i cu folie alimentară și lăsați-i să se „odihnească” pe parcursul a 1.5 ore sau până își vor dubla volumul (temperatura din bucătărie trebuie să fie de 23-26°C‌).

30.Ungeți melcii cu un ou bătut și amestecat cu o linguriță de apă, folosind pensula.

31.Coaceți melcii timp de aproximativ 20 minute, până se vor rumeni bine, în cuptorul preîncălzit până la 220°C‌.

32.Lăsați-i să se răcească puțin, după care presărați-i cu zahăr pudră.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel