Vlăduț, bucătarul emisiunii Neatza cu Răzvan și Dani, a preparat pizza Margherita.
Ingrediente pentru aluat de pizza:
350 gr făină tip 650
150 ml apă caldă
20 ml ulei de măsline
5 gr drojdie uscată sau 20 gr drojdie proaspătă
2 gr sare
Ingrediente pentru sos de roșii:
500 gr roșii bine coapte
1-2 linguri de ulei de măsline
1-2 căței de usturoisare și piper
4-5 frunze de busuioc proaspăt
Ingrediente pentru topping:
300 g mozzarella Delaco
felii de roșiifrunze de busuioc
1 lingură ulei de măsline
Primul pas constă în prepararea aluatului de pizza, care necesită un timp de dospire. Pentru reușita aluatului, dar și pentru a economisi timp, Vlăduț ne sfătuiește să pregătim aluatul de seara și să-l lăsăm la frigider până a doua zi.
Cum se prepară aluatul clasic de pizza
Într-un bol, punem drojdia cu zahărul și le amestecăm până se lichefiază. Adăugăm 1-2 linguri de apă călduță și lăsăm compoziția să se odihnească timp de 10 minute pentru a se activa drojdia.
Între timp, cernem făina prin sită și o amestecăm cu sarea. Creăm o adâncitură la mijlocul făinii și punem acolo drojdia activată. Începem să adăugăm câte puțin din apa caldă și din ulei și amestecăm intens, încorporând treptat și făina din vas. Vom obține un aluat omogen, pe care îl mai frământăm și pe masa de lucru presărată cu făină.
Îl punem înapoi în vas, îl acoperim cu un ștergar umezit cu apă fierbinte și îl lăsăm la dospit, la loc cald, pentru aproximativ 40-50 de minute.
Cum pregătim sosul de roșii pentru pizza Margherita
Punem uleiul de măsline într-o tigaie, la foc mediu. Adăugăm un cățel de usturoi curățat și tocat mărunt. Îl amestecăm timp de un minut în uleiul încins, apoi adaugă roșiile decojite și tocate mărunt și frunzele de busuioc rupte sau tocate mărunt. Lăsăm sosul de roșii să fiarbă până când se reduce consistent. Potrivim gustul cu sare și piper, apoi lăsăm sosul de roșii să se răcească până când asamblăm pizza.
Cum asamblăm și coacem pizza
Pornim cuptorul la 220 de grade Celsius. Răzuim mozzarella și rupem frunze de busuioc mai mărunt.
Împărțim aluatul în două părți pe care le modelăm în forme sferice. Într-o parte de aluat Vlăduț a adăugat și puțin cărbune activ pentru un efect mai deosebit. Întindem fiecare parte de aluat în câte o foaie rotundă de diametrul formei de copt.
Peste foile de aluat întindem sosul de roșii și presărăm mozzarella răzuită pe deasupra. Adăugăm și feliile de roșii și frunze de busuioc din loc în loc. Stropim feliile de roșii cu puțin ulei de măsline pentru a nu se deshidrata în timpul procesului termic.
Dăm tăvile cu pizza Margherita la cuptor pentru 20-25 de minute, la 200 de grade Celsius. Din ingredientele de mai sus vom obține două pizza cu diametrul de 28-30 cm.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu