Vlăduț, bucătarul matinalului Super Neatza cu Răzvan și Dani, a preparat o rețetă de tort diplomat.
”Astăzi voi prepara un tort diplomat, însă este unul special. Am trei tipuri de fructe: căpșuni, zmeură și compot de mandarine. Voi mai folosi și dulceață din coji de portocale. Totul este preparat la rece”, a spus Vlăduț.
400 gr pișcoturi de șampanie
1 l smântână pentru frișcă naturală cu 35% grăsime
200 gr zahăr pudră
1 praf de sare
20 gr gelatină
50 ml apă călduță
400 gr căpșuni
200 gr zmeură
200 gr compot de mandarine
150 gr dulceață din coji de portocale
ciocolată amăruiepudră de fistic
petale de trandafiri, uscate
Pentru reușita acestui tort sunt necesare câteva reguli de bază. În primul rând, smântâna pentru frișcă se va folosi direct de la frigider, iar bolul mixerului se va ține în congelator 10 minute. Frișca se va mixa perfect dacă se respectă această regulă.
În al doilea rînd, celelalte ingrediente se aduc la temperatura camerei, înainte de a fi incluse în frișca bătută.
Așadar, cât timp bolul mixerului stă la congelator ne ocupăm de fructe. Tăiem căpșunile în cuburi micuțe, nu înainte de a opri 12 căpșuni pentru decor. Scurgem mandarinele din compot și le tăiem în bucăți mai mici. Tot în bucăți mici tăiem și cojile de portocale din dulceață, iar zmeura o lăsăm întreagă.
Mixăm smântâna pentru frișcă, la început la treapta inferioară a mixerului, mărind intensitatea pe parcurs. Când frișca începe să capete volum, adăugăm zahărul puțin câte puțin. Ne oprim din a amesteca frișca atunci când aceasta devine fermă.
Gelatina se hidratează în apă ușor călduță, apoi se diluează pe baie de aburi și se amestecă cu siropul de la compotul de mandarine.
Se unge o formă de tort cu puțin ulei și se presară cu zahăr pudră. Frișca bătută se amestecă cu gelatina diluată, apoi se încorporează ușor fructele. Se întinde compoziția obținută în forma de tort și se nivelează frumos la suprafață. Tortul Diplomat se ține la rece pentru cel puțin 2 ore.
Pentru decor, se topește ciocolata amăruie la bain marie și se trec cele 12 căpșuni cu o parte prin ea. Peste glazura de ciocolată de pe căpșuni se presară pudră de fitic și petale de trandafiri uscate. Cu aceste căpșuni se decorează tortul pe deasupra, iar pe laterale se decorează cu pudră de fistic.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu