Reţeta succesului PDL: se aduc primarii Opoziţiei în partid, prin şantaj politic, apoi se iau contracte şi terenuri de la primăriile lor şi se dau firmei prefectului. Se consumă de către Niţulescu, de la Teleorman

Presiunile şi ameninţările sunt doar o parte din armele folosite de prefectul de Teleorman, Teodor Niţulescu, pentru a obţine terenuri şi sute de mii de euro de la primăriile din judeţ. Prefectul a devenit celebru pentru afacerile derulate cu Spitalul de Pneumoftiziologie Roşiorii de Vede. El a reuşit, în mai puţin de doi ani, de la data numirii sale în funcţie, să corespundă perfect fişei postului de... baron local. După mai bine de jumătate de an de la izbucnirea scandalului în mass media, ANI a confirmat pentru De Ce News că anchetează relaţia lui Niţulescu şi a firmelor sale cu Spitalul din Roşiori.

Modelul “ciocu mic, noi suntem la putere” pare să fie dus la perfecţie de prefectul de Teleorman, Teodor Niţulescu (PDL), care, de la momentul instalării sale în funcţie (în octombrie 2009), a reuşit nu doar să-şi “rotunjească” bine conturile, prin intermediul contractelor încheiate între administraţia locală şi firmele sale, ci şi să determine reprezentanţii partidelor rivale să-i devină ”parteneri” politici şi de afaceri.

Cine e Şefu în Teleorman?

În data de 15 decembrie 2009, primarul comunei Scrioaştea, din judeţul Teleorman, Marian Şefu, emite dispoziţia numărul 1217, prin care stabilea acordarea de “tichete cadou” personalului din instituţia pe care o conduce. Prefectul de Teleorman a fost sesizat, a constatat ilegalitatea, dar nu a acţionat în instanţă pentru a bloca iniţiativa primarului din Scrioaştea. E de înţeles însă motivul pentru care prefectul nu a “reacţionat”. Primarul Şefu a propus concesionarea unui teren în suprafaţă de 10,5 hectare, situat pe raza comunei Scrioaştea, către firma SC Venus Mob SRL, din Alexandria (firmă la care acţionar este Teodor Niţulescu şi de soţia acestuia, Mariana Niţulescu). Socoteala de acasă nu s-a potrivit însă cu cea din târg, iar Consiliul Local al comunei Scrioaştea a respins, în data de 10 martie 2010, cererea de concesionare a terenului solicitat de firma lui Teodor Niţulescu. Imediat, prefectul a reacţionat şi a atacat în instanţă de contencios administrativ dispoziţia nelegală prin care Marian Şefu a acordat tichete cadou angajaţilor din Primăria Scrioaştea. Primarul încearcă din nou să concesioneze terenul către SC Venus Mob SRL, de această dată cu succes. Coincidenţă sau nu, după această decizie, prefectul de Teleorman îşi retrage acţiunea aflată pe rol, în data de 27 aprilie 2010.

Albirea prin intrarea în PDL

În data de 9 februarie 2011, prefectul Teodor Niţulescu atacă în instanţă dispoziţia primarului de Conţeşti, Viorel Peţa (PNL), nr. 124 din 26 mai 2010 (emisă cu...nouă luni în urmă), pentru că ar fi încălcat prevederile legale. Totul se schimbă însă după ce primarul Peţa demisionează din PNL şi se înscrie în PDL, pe 28 februarie 2011, participând la Conferinţa judeţeană de alegeri a democrat – liberalilor, unde şi votează. Imediat după conferinţa respectivă, la data de 4 martie 2011, prefectul îşi retrage acţiunea de la instanţa de contencios administrativ. În conformitate cu prevederile art. 15, alin 2, litera g. din Legea nr. 393/2004privind statutul aleşilor locali cu modificările şi completările ulterioare, un primar care trece de la un partid la altul îşi pierde mandatul. Nu a fost şi cazul primarului Viorel Peţa. Probabil pentru că cel care trebuie să emită decizia de încetare a mandatului primarului este chiar prefectul Teodor Niţulescu.

Firma SC Venus Mob SRL, al cărei acţionar este prefectul de Teleorman, deţine şi în comuna Plosca o staţie de fabricare a betonului şi de extragere a balastului. Clădirile şi utilajele SC Venus Mob SRL sunt amplasate pe un teren care este proprietatea privată a comunei Plosca. În data de 15 martie 2010, Consiliul local Plosca a adoptat Hotărârea nr. 8 privind închirierea terenului de 43451 metri pătraţi de către firma SC Venus Mob SRL. Terenul a fost încredinţat societăţii comerciale. Mai mult, chiria plătită de firma prefectului de Teleorman pentru peste 4 hectare de teren aflate între două oraşe importante ale judeţului, cu acces la resurse minerale şi la drumul european E 70 este de doar 650 lei.

Afaceri sănătoase în Sănătate

În Roşiorii de Vede a fost finalizată, în 2009, construcţia unui spital de pneumoftiziologie, urmând, ca orice clădire nouă, să fie dotată cu mobilier, produse electrocasnice şi electronice şi aparatură medicală. În toamna aceluiaşi an, conducerea spitalului elaborează documentaţia şi demarează procedura de achiziţie a produselor respective, publicând în SEAP ) în data de 13.11.2009) invitaţia de participare pentru proceduri având ca obiectiv: achiziţie mobilier – cu o valoare estimată de 415.000 lei; aparatură medicală – cu valoare estimativă de 415.000 lei; echipamente IT şi electrocasnice – valoare estimativă 390.000 lei; două autoturisme – valoare estimativă 75.000 de lei. Surpriză sau nu, mare parte dintre obiectele achiziţionate de unitatea spitalicească aveau să fie achiziţionate de la SC Venus Mob SRL. Paradoxal însă, conducerea spitalului mai întâi a achiziţionat bunurile, iar abia apoi a anulat procedura de achiziţie prin cerere de ofertă.

Produsele achiziţionate de conducerea spitalului TBC din Roşiorii de Vede de la firma prefectului de Teleorman sunt mult mai scumpe decât pe piaţă. Un fotoliu care la magazinul propriu costă 500 de lei, a fost vândut de SC Venus Mob SRL cu 2975 de lei. Prin achiziţionarea a 7 bucăţi, firma prefectului Niţulescu a obţinut un profit de 17325 de lei. Un scaun fix este achiziţionat de spital de la firma SC Venus Mob SRL la preţul de 345 de lei, în condiţiile în care, un produs similar poate fi cumpărat de la o altă firmă cu doar 72 de lei. În acest caz, profitul firmei prefectului pentru cele 44 de scaune achiziţionate este de 12012 lei. Un birou este vândut de SC Venus Mob SRL cu 928 de lei, în vreme ce în alt magazin acest produs poate fi achiziţionat cu 315 lei. Pentru cele 15 birouri, profitul obţinut de prefect este de 9195 de lei. Un coş de gunoi achiziţionat de spital de la firma prefectului a costat 238 de lei, în vreme ce un produs similar poate fi cumpărat cu 37 de lei. Vânzarea unui număr de 60 de coşuri a însemnat pentru SC Venus Mob SRL, un profit de 12060 de lei. Însă cea mai spectaculoasă achiziţie făcută de spital de la firma prefctului de Teleorman, a şase pompe submersibile, a fost realizată la un preţ de 31.861,77 de lei bucata. Un produs cu aceleaşi caracteristici poate fi achiziţionat cu 18093 lei bucata. În numai o lună, firma lui Teodor Niţulescu a încasat de la spitalul din Roşiorii de Vede 100.000 de euro, de pe urma produselor vândute.

Totuşi, potrivit declaraţiilor de avere, înainte de debutul său în cariera politică, Teodor Niţulescu era un locuitor modest al municipiului Alexandria, care se putea lăuda doar cu un automobil marca Oltcit.

ANI, pe urmele prefectului de Teleorman

Afacerile încheiate de prefectul Teodor Niţulescu cu conducerea Spitalului de Pneumoftiziologie din Roşiorii de Vede au devenit “material de studiu” pentru Agenţia Naţională de Integritate (ANI). “Depinde dacă terenurile obţinute de firma prefectului sunt rezultatul activităţii sale. Terenurile sunt concesionate de către primărie. Se poate considera că primăriile sunt în subordinea prefecturii. Trebuie analizată situaţia. În cazul achiziţionării mobilierului de către conducerea spitalului, de la firma la care prefctul este acţionar, aici, este o problemă. Dosarul domnului prefct de Teleorman a ajuns la noi şi este verificat”, ne-au declarat surse oficiale din cadrul ANI.

Contactat telefonic de reporterii noştri, la cabinetul său, prefectul de Teleorman a evitat să comenteze subiectul.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel