Rețetă tradițională castraveți de vară în saramură. Trucul bunicii care le dă un gust aparte

Imagine cu rol ilustrativ / Sursa foto: Freepik
Imagine cu rol ilustrativ / Sursa foto: Freepik

Vă propunem o rețetă tradițională pentru castraveți de vară murați în saramură, așa cum ar fi făcut-o bunica.

Pentru această rețetă ai nevoie de următoarele ingrediente:

2 kg de castraveți proaspeți, mici și crocanți

1 legătură mare de mărar (cu tulpini, dar și cu flori)

1 căpățână de usturoi

1 lingură de boabe de piper

2-3 frunze de dafin

Sare grunjoasă pentru murături, respectiv aproximativ 50 grame de sare la 1 litru de apă

1-2 ardei iuți (opțional)

1 rădăcină de hrean (opțional)

Mod de preparare:

Pregătirea castraveților: Spală bine castraveții și taie capetele acestora. Îi poți tăia în jumătate, pe lungime, dacă sunt foarte mari.

Pregătirea saramurii: Într-o oală mare, fierbe apa împreună cu sarea. Proporția este următoarea, respectiv aproximativ 50 de grame de sare la 1 litru de apă. Amestecă bine până se dizolvă sarea. Acum, lasă saramura să se răcească până ajunge la temperatura camerei.

Pregătirea borcanului: Spală bine un borcan mare sau un recipient, de preferabil, de sticlă (aproximativ 3 litri). Așază pe fundul borcanului o parte din mărar, câțiva căței de usturoi curățați și tăiați în jumătate. De asemenea, pune și câteva boabe de piper, 1-2 frunze de dafin. Opțional, poți să pui și câteva fâșii de hrean și ardei iute.

Aranjarea castraveților:

Așază castraveții în poziție verticală în borcan, într-un mod cât mai compact posibil. Apoi, pune restul de mărar, usturoi, piper, foi de dafin și, dacă dorești și ardei iute și hrean, între și deasupra castraveților.

Turnarea saramurii: Toarnă saramura răcită peste castraveți, dar asigură-te de faptul că aceștia sunt complet acoperiți de lichid. În cazul în care saramura nu este suficientă, mai poți face o cantitate suplimentară. Atenție la proporția de sare, fapt extrem de important! 

Fermentarea:

Acoperă borcanul cu un capac, dar nu îl închide ermetic. Lasă să circule aerul. Borcanul să rămână la temperatura camerei pentru o perioadă de 3-5 zile, în funcție de temperatură, până când castraveții capătă o culoare spre maro. Zilnic trebuie să verifici borcanul și să îndepărtezi spuma care se formează la suprafață.

Depozitarea: După ce castraveții au fermentat suficient și au ajuns la gustul dorit, acum poți închide ermetic borcanul. Îl poți păstra în frigider ori într-un loc răcoros și întunecat.

Aceasta este o rețetă simplă și tradițională, însă foarte gustoasă. Castraveții vor fi crocanți și aromați, servindu-se alături alte feluri de mâncare. Poftă bună!

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
NoMy - smt4.3.1
pixel