Cauți rețete de post mănăstirești? Ai ajuns în locul potrivit! În rândurile următoare, îți prezentăm câteva mâncăruri sănătoase și sățioase, direct din chiliile sfinte.
Pe lângă mâncărurile tradiționale de post, cum sunt zacusca sau fasolele, există și alte rețete fără ingrediente „de dulce”, care au un gust senzațional și sunt foarte sățioase. Ne referim aici la renumitele mâncăruri care se prepară la mănăstire, din ingrediente proaspete și naturale, care au un gust inconfundabil. Descoperă, în continuare, câteva rețete sfinte, care să te introducă în universul liniștit al acestor așezăminte religioase.
Spor la gătit!
Cele mai cunoscute rețete de post mănăstirești sunt ciorba de legume și pâinea pustnicească. Iată de ce ingrediente ai nevoie și cum se prepară.
Ciorbă mănăstirească de legume
Pentru această ciorbă gustoasă, ai nevoie de: ceapă, morcov ras, țelină rasă, păstârnac ras, fasole verde și galbenă, fasole boabe, ardei roșu, o cană de bulion, roșie, sare brută, usturoi, piper proaspăt măcinat, dafin, două linguri de ulei, cimbru uscat, pătrunjel verde și țelină verde.
Primul pas este să dai prin răzătoare toate rădăcinoasele: morcovul, păstârnacul și țelina. Apoi, toacă mărunt ceapa, ardeiul, roșia și fasolea verde și galbenă, pentru a genera o explozie de gust și pentru ca ciorba să fie mai plăcută la vedere.
Ia o oală mare și încăpătoare, pune două linguri de ulei și lasă la călit, la foc mic, ceapa, fasolea verde, boabele de fasole prefierte și ardeiul roșu. Adaugă și puțină sare brută și piper proaspăt măcinat. Lasă legumele să se înmoaie aproximativ zece minute, după care adaugă rădăcinoasele date prin răzătoare.
Pune, apoi, apă clocotită, adaugă frunzele de dafin, cimbrul uscat și un cățel de usturoi zdrobit. Lasă să clocotească încet pe foc mic timp de 20-30 de minute. Adaugă și bulionul și roșia decojită tăiată mărunt și mai lasă să scadă încă cinci minute. În final, pune sare și piper, după gust, ia ciorba de pe foc și pune ierburi aromatice (pătrunjel și țelină verde).
După ce oala a fost luată de pe foc, acoper-o cu un capac și lasă ciorba să se liniștească, pentru ca aromele să se întrepătrundă și mai bine.
Poftă bună!
Pâinea pustnicească nu este pe placul tuturor, dar este un aliment de bază în unele mănăstiri. Aceasta se prepară din făină integrală, amestecată cu puțină apă, până când se formează o cocă tare. Se lasă, apoi, la dospit peste noapte, aproximativ zece ore, într-un loc cald și uscat.
Procesul de fabricație este gata! Pâinea nu se coace, ci se mănâncă așa cum este, deoarece, spun preoții, „mulți pustinici, ajungând să folosească pâinea coaptă, s-au îmbolnăvit, făcând carențe de vitamine. În schimb, Sfântul Antonie cel Mare mânca o astfel de pâine pustnicească pe zi și a trăit 100 de ani”, scrie csid.ro.
În cazul în care nu preferi o astfel de pâine, încearcă rețeta de pâine de casă pufoasă, ca la mama acasă, scrie BZI.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News