De Sfântul Andrei, există două rețete tradiționale pe care le poți prepara. Se spune că ar avea puteri miraculoase.
Turtuca de Andrei se prepară de fetele de măritate pentru a-şi afla ursitul.
Ingrediente:
500 g făină
250 ml apă călduţă
25 g drojdie
o linguriţă sare (sau mai multă pentru a respecta tradiţia)
ulei pentru prăjit (opţional, dacă nu se coc în cuptor sau pe plită)
Cum se prepară
Se înmoaie drojdia în apă călduţă şi se amestecă bine. Într-un castron se pune făina, se face o groapă şi se pune drojdia înmuiată amestecându-se cu puţină făină şi se lasă la crescut 30 minute, scrie identitatea.ro. După ce s-a umflat destul, se frământă bine cu făină şi sare până ce se obţine un aluat potrivit de tare, care nu se lipeşte de mână. Se presară aluatul cu făină, se netezeşte şi se lasă să mai crească, 40-50 de minute până şi-a dublat volumul. Apoi se taie din el 6 bucăţi din care se modelează 6 turte rotunde şi subţiri. Fiecare turtucă se prăjeşte în ulei sau se coace în cuptor. Pentru a-i păstra gustul tradiţional, este preferabil ca turtuca să se coacă pe plită sau pe grătar.
Covaşa se împarte vecinilor de Sfântul Andrei pentru ca vacile să fie lăptoase, iar oamenii să fie feriţi de strigoi.
Ingrediente:
3-4 pumni de mălai (un pumn înseamnă cât se ia cu ambele palme făcute căuş)
1 pumn de făină de grâu
puţin borş
20 l apă caldă
Cum se prepară
Într-o putină de aproximativ 20-30 litri se pune mălaiul bine cernut prin sita deasă şi amestecat cu un pumn de făină de grâu, se face un cuib în el şi se pune puţin borş. Se adaugă treptat apă fierbinte, amestecându-se încontinuu cu făcăleţul, până ce se obţine o compoziţie vâscoasă (un fel de terci). Se lasă 5-6 ore la căldură, până ce începe să fermenteze, apoi se fierbe la foc potrivit, într-un ceaun, până se mai îngroaşă. Covaşa se umple întotdeauna seara, se lasă la căldură, iar a doua zi dimineaţă se fierbe.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Roxana Neagu
de Roxana Neagu