Retinele crescute în laborator ar putea reda vederea orbilor. Ce spun ultimele studii

Foto: Freepik
Foto: Freepik

Un strop de speranţă pentru nevăzători. Ştiinţa uimeşte din nou!

Oamenii de știință de la Universitatea Wisconsin-Madison din SUA au reușit ceva ce până acum părea de neconceput: celulele oculare sensibile la lumină crescute într-un laborator pentru a se reconecta după separare, un pas important pentru transplantul la pacienți, pentru a trata diferite boli oculare. Acestea ar putea reda vederea la oameni. Lucrând împreună, aceste celule fotoreceptoare se combină cu alte celule pentru a forma retina – un strat subțire de țesut din partea din spate a ochiului responsabil pentru transformarea lungimii de undă de lumină în semnale pe care creierul le interpretează ca vedere, informează Nicswell.

Scopul cercetătorilor a fost să crească celule retiniene în afara corpului și să le folosească pentru a înlocui țesuturile moarte sau disfuncționale din interiorul ochiului. În 2014, cercetătorii au generat organoizi (grupuri de celule auto-organizate în forme 3D în laborator) care semănau cu forma și funcția unei retine reale. Ei au făcut acest lucru prin reprogramarea celulelor pielii umane, pentru a acționa ca celule stem, care au fost apoi încurajate să se dezvolte în mai multe tipuri de celule retiniene.

Soluţia salvatoare pentru cataractă şi glaucom?

Anul trecut, aceeași echipă a publicat studii care arată că celulele retiniene crescute în laborator ar putea răspunde la diferite lungimi de undă și intensități ale luminii, precum și să ajungă către celulele învecinate, pentru a face conexiuni. Potrivit cercetătorului principal oftalmolog David Gamm, acest nou studiu este „ultima piesă a puzzle-ului”: „Am vrut să folosim celulele din acei organoizi ca piese de schimb pentru aceleași tipuri de celule care s-au pierdut în cursul bolilor retinei”, spune Gamm. "După ce au fost cultivate într-un vas de laborator timp de luni de zile sub formă de ciorchine compacte, întrebarea a rămas – se vor comporta celulele în mod corespunzător după ce le-am testat în afară? Deoarece aceasta este cheia introducerii lor în ochiul pacientului”, continuă acesta.

O analiză ulterioară a arătat că tipurile de celule care formau cel mai frecvent sinapse au fost fotoreceptorii, de obicei distinși ca bastonașe și conuri. Este încurajator, deoarece aceste tipuri de celule sunt cele pierdute în boli precum retinita pigmentară și degenerescența maculară legată de vârstă.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel