Numărul migranților continuă să fie crescut la granița Ungariei iar țara se pregătește pentru o creștere a încercărilor de trecere a frontierei față de anul trecut, a dezvăluit consilierul șef al lui Orbán.
Peste 5.500 de tentative de trecere ilegală a frontierei au fost înregistrate la frontiera externă a Ungariei în acest an, autoritățile arestând deja 50 de traficanți de persoane în mai puțin de trei săptămâni, potrivit consilierului principal al prim-ministrului ungar Viktor Orbán pentru securitatea internă.
György Bakondi a dezvăluit la Kossuth Radio că forțele de frontieră maghiare se concentrează în primul rând pe ruta de migrație balcanică.
Bakondi le-a spus ascultătorilor că, în ciuda eforturilor autorităților turce de a reprima imigrația ilegală și de a eradica operațiunile traficanților de persoane din țară, numărul de migranți care ajung în Europa continuă să crească, punând o presiune extraordinară asupra unor națiuni precum Ungaria, care protejează frontiera externă a Uniunii Europene.
„De obicei, există o scădere de la sfârșitul lunii noiembrie până la sfârșitul lunii februarie, deoarece dormitul sub cerul liber iarna și deplasarea pe câmp provoacă dificultăți, dar anul acesta, din cauza vremii blânde, nu este cazul” a spus consilierul pentru securitate al premierului.
„Ultima scădere a fost legată de restricțiile de trecere a frontierei din cauza pandemiei de Covid-19, când multe țări de pe ruta Balcanilor au încercat să țină străinii la distanță prin desfășurarea armatelor. Dar de atunci se vede o creștere intensă și continuă”, a adăugat el.
Bakondi a dezvăluit, de asemenea, că polițiștii de frontieră au întâlnit migranți de naționalități diferite decât cele la care se așteptau, inclusiv din India, Pakistan, Nepal și Bangladesh. El a confirmat, de asemenea, că majoritatea noilor sosiți sunt bărbați tineri.
Violența la granița ungaro-sârbă a devenit obișnuită, a adăugat Bakondi, dezvăluind că grupurile criminale organizate continuă să încerce să obțină controlul asupra unor zone ale graniței de partea sârbă și sunt frecvent implicate în ciocniri armate cu autoritățile.
„Faptul că traficanții de persoane au arme indică faptul că aceștia cooperează strâns și cu grupurile de trafic de droguri și arme.”, a spus Bakondi.
„Toate semnele indică faptul că presiunea nu va scădea, prin urmare siguranța poporului maghiar trebuie asigurată în ceea ce privește forța de muncă, mijloacele tehnice și condițiile legale”, a adăugat el.
Relatarea lui Bakondi se corelează cu cele mai recente statistici publicate de agenția de frontieră a UE, Frontex, care a dezvăluit că ruta de migrație a Balcanilor de Vest a depășit ruta mediteraneană din Africa de Nord și a devenit cea mai aglomerată cale către Europa.
Peste 145.000 de migranți ilegali au fost depistați pe rută anul trecut, o creștere semnificativă de 136% față de 2021, conform RMX.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News