Daniel Apostol, purtătorul de cuvânt al ASF, a expus, vineri, motivul cererii de retragere a proiectului privind înghețarea prețului RCA, pregătit de guvern pe fondul colapsului companiei Euroins.
Publicitate
Proiectul de plafonare a tarifelor RCA a fost retras, întrucât ASF vrea să facă o analiză a observațiilor realizate în cadrul dezbaterii publice.
„În urma lansării în dezbatere publică a proiectului de Hotărâre de Guvern privind plafonarea tarifelor la RCA, au fost formulate sugestii și observații referitoare la conținutul acestuia. În acest context, este normal ca Autoritatea de Supraveghere Financiară să analizeze, potrivit prerogativelor legale, toate aceste observații, exact în scopul elaborării unei variante revizuite a actului normativ, urmând ca această variantă revizuită să ajungă în dezbaterea guvernului”, a declarat Daniel Apostol.
Executivul a oferit informația inițială privind retragerea, în ciuda faptului că se aștepta o decizie în cursul zilei de astăzi. În privința proiectului de plafonare a prețului RCA pregătit la propunerea Autoritatea de Supraveghere Financiară, acesta nu figurează pe ordinea de zi deoarece a fost retras de ASF.', a transmis purtătorul de cuvânt al Guvernului, Dan Cărbunaru.
Brokerii de asigurări se opun proiectului de HG privind stabilirea tarifelor de primă maxime pentru poliţele RCA, principalul motiv fiind impactul negativ major pe care viitorul act normativ îl va avea asupra distribuţiei de asigurări, a consumatorilor şi, totodată, asupra tuturor participanţilor la traficul rutier.
"Varianta actuală a proiectului de act normativ riscă să determine un blocaj cvasi-total în piaţa de asigurări RCA, fie prin limitarea vânzării de poliţe RCA de către societăţile de asigurare, fie prin retragerea unor jucători de pe piaţa RCA (aşa cum s-a întâmplat cu Uniqa Asigurări după falimentul City Insurance), fie printr-o combinaţie a celor două ipoteze", se menţionează într-un comunicat comun, semnat de Uniunea Naţională a Societăţilor de Intermediere şi Consultanţă în Asigurări (UNSICAR) şi Patronatul Român al Brokerilor de Asigurare - Reasigurare (PRBAR).
Astfel, UNSICAR şi PRBAR solicită retragerea acestui proiect şi iniţierea unui dialog cu toţi actorii pieţei (consumatori, asigurători, distribuitori de asigurări, prestatori de servicii) în cadrul căruia să fie expuse punctele de vedere de către toate părţile implicate şi, împreună, să fie identificate soluţii constructive, în beneficiul şi pe termen mediu şi lung al consumatorilor de asigurări şi al păgubiţilor, precum şi al tuturor participanţilor la această piaţă.
Potrivit celor două asociaţii, efectul major pe care acest blocaj îl va avea asupra distribuitorilor de asigurări va fi reducerea drastică a numărului de intermediari care vor mai rezista pe piaţă în aceste condiţii. În acest fel, efectul final va fi reducerea numărului vehiculelor asigurate în trafic.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu