Retragerea trupelor ruse din Moldova: Riscăm un nou conflict pe Nistru

Moscova consideră "inadmisibile și nefondate planurile și acțiunile autorităților moldovene" care vizează încetarea "misiunii de menținere a păcii" a trupelor ruse în Transnistria, a declarat ambasadorul Rusiei în Republica Moldova, Farit Muhametșin. 

Ambasadorul a făcut referire la solicitările Chișinăului ca actuala misiune din stânga Nistrului să fie transformată în una civilă, cu mandat internațional, relatează mass-medie moldovene, care citează agenția presă transnistreană Novostipmr.

Diplomatul rus a făcut o declarație în acest sens sâmbătă, la Tighina (Bender), în cadrul ceremoniilor organizate de administrația de la Tiraspol cu ocazia împlinirii a 25 de ani de la începerea misiunii trupelor ruse în Transnistria.

"Noi considerăm ca inadmisibile și nefondate planurile și acțiunile autorităților moldovene vizând încetarea misiunii de pace a Rusiei în Transnistria. Aceasta este calea spre declanșarea unui nou conflict pe Nistru, care va atrage Rusia într-un nou focar de tensiune", a declarat ambasadorul rus. El a pledat ca "forța rusă de menținere a păcii" în Transnistria să-și îndeplinească misiunea până la capăt.

Totodată, Muhametșin a condamnat decizia autorităților de la București de a nu permite avionului în care se afla vicepremierul rus Dmitri Rogozin să tranziteze vineri teritoriul României, ceea ce a dus la anularea vizitei acestuia la Chișinău și în Transnistria, precum și decizia guvernanților moldoveni de a nu permite intrarea în Republica Moldova a unei delegații de artiști și politicieni ruși care urmau să participe la ceremoniile respective.

"Se creează impresia că cineva este interesat în deteriorarea climatului general al relațiilor moldo-ruse. Cineva parcă dorește să semene discordie și neîncredere între țările noastre", a spus el, citat de Novostipmr.

În acest context, portalul Deschide.md amintește că, la începutul lunii iulie, liderul Partidului Democrat, Vlad Plahotniuc, a cerut în cadrul unei vizite în SUA retragerea trupelor ruse de pe teritoriul Republicii Moldova și înlocuirea actualei misiuni din Transnistria cu o alta, cu mandat internațional, subliniind că orice încercare a Chișinăului de a găsi o soluție cu Tiraspolul a suferit un eșec.

Plahotniuc a mai afirmat că formatul de negocieri "5+2" (Republica Moldova, Transnistria, Rusia, Ucraina, OSCE plus SUA și UE, ca observatori) a fost incapabil să identifice până în prezent o soluție la conflictul transnistrean, iar discuțiile privind statutul special al Transnistriei nici nu au început.

După ce vicepremeirul rus Dmitri Rogozin, emisarul președintelui Vladimir Putin pentru Transnistria, a anunțat că vrea să meargă la Chișinău și apoi la Tiraspol cu două avioane militare, guvernul moldovean a transmis fără echivoc că nici Rogozin, nici artiștii ruși și nici alți oficiali din Federația Rusă — care urmau să participe la ceremonia oficială dedicată aniversării a 25 de ani de la instituirea forțelor de pace din Transnistria — nu sunt bineveniți la Chișinău.

De altfel, tot săptămâna trecută, mai mulți deputați din parlamentul Republicii Moldova au semnat o declarație privind retragerea trupelor ruse din Transnistria.

[citeste si]

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel