Liderul UDMR, Kelemen Hunor, a anunţat, vineri, într-o conferinţă de presă, că reprezentanţii Uniunii vor elabora un proiect de lege care să reglementeze situaţia retrocedării bunurilor naţionalizate în timpul perioadei comuniste, acesta urmând să prevadă restituirea în natură a acestor bunuri în cazul în care este posibil, dar şi termene concrete privind acordarea despăgubirilor.
Kelemen Hunos a spus că trebuie găsită o "soluţie unitară, coerentă, transparentă şi rapidă" la această problemă, termenul precizat de Curtea Europeană fiind aprilie 2013.
Potrivit liderului UDMR, proiectul va prevedea termene concrete pentru aceste retrocedări şi pentru acordarea de despăgubiri, dorindu-se retrocedarea în natură a bunurilor, în cazul în care acest lucru este posibil, iar în caz contrar oamenii să fie despăgubiţi în mod echitabil, la preţul pieţei.
"Curtea Europeană nu spune ce fel de soluţie trebuie adoptată, doar că trebuie adoptată o soluţie până în aprilie 2013, fiindcă România, cu peste 7.000 de dosare, a blocat activitatea Curţii. Dacă Curtea numai cu România s-ar ocupa, ar trebui un deceniu să ajungă la capătul firului. De aceea, noi am venit cu această propunere. (...) Noi spunem ca retrocedarea trebuie continuată în natură acolo unde se poate, totul trebuie retrocedat în natură (...) Al doilea principiu este că despăgubirile trebuie să fie echitabile şi juste, la preţul pieţei", a spus Kelemen Hunor, citat de Mediafax.
UDMR este de părere că "se poate discuta în ce termen să se facă despăgubirea", deoarece despăgubirile necesită un efort financiar imens din partea României.
"Noi suntem conştienţi şi responsabili că bugetul naţional nu suportă o despăgubire într-un an, nici măcar în doi sau trei ani, ci undeva în cinci-şapte ani trebuie să fie intervalul în care poţi să faci aceste despăgubiri, pentru că vorbim de zeci de miliarde de euro la nivelul României", a spus Kelemen Hunor.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu