Anul 2024 s-a dovedit a fi unul memorabil pentru natația românească, marcând atât provocări semnificative, cât și rezultate extraordinare pe scena internațională.
Sub conducerea Cameliei Potec, Federația Română de Natație și Pentatlon Modern a reușit să mențină România în elita mondială a sporturilor acvatice, iar performanțele remarcabile obținute de David Popovici la Jocurile Olimpice de la Paris au confirmat acest statut.
David Popovici, cel mai promițător talent al natației românești, a adus două medalii de la Paris: aur la 200 m liber și bronz la 100 m liber. Medalia de aur obținută de Popovici reprezintă primul titlu olimpic din istoria natației masculine românești, consolidându-i poziția ca dublu campion mondial și cvadruplu campion european.
Președinta Federației, Camelia Potec, a descris anul 2024 drept unul „excepțional, dar dificil,” menționând că succesul lui Popovici a fost punctul culminant al unui sezon intens. „A fost un an extraordinar, foarte greu, cu foarte mare stres, dar majoritatea lucrurilor care s-au întâmplat au fost bune. Am reușit să ne calificăm la Jocurile Olimpice doar la înot, însă rezultatele au fost peste așteptări,” a declarat Potec.
2024 a fost un an atipic pentru natația românească, cu un calendar competițional aglomerat care a inclus Campionatele Europene, Campionatele Mondiale și Jocurile Olimpice, toate pentru seniori. Potec a subliniat dificultatea luării unor decizii strategice pentru a asigura performanțe optime la fiecare competiție. „La absolut toate competițiile, atât la nivel de juniori, cât și la seniori, am avut medalii. Acest lucru ne oferă speranțe nu doar pentru prezent, ci și pentru viitor,” a explicat aceasta.
Deși România a calificat doar trei sportivi la Jocurile Olimpice de la Paris – doi pe baza baremului și unul prin invitație – rezultatele au fost notabile. În timp ce Popovici a strălucit, ceilalți sportivi calificați, Rebecca Diaconescu și Vlad Stancu, nu au reușit să obțină medalii, dar au oferit perspective promițătoare pentru viitor. Diaconescu, încă junioară, a avut un debut olimpic încurajator, fiind medaliată la Campionatele Europene de juniori.
Pe lângă natație, Federația a înregistrat progrese semnificative și la sărituri în apă și pentatlon modern. La Campionatele Mondiale de la Doha, Cătălin Preda a cucerit medalia de bronz la sărituri de la mare înălțime (high diving), menținând România în elita mondială. De asemenea, în competițiile de juniori la pentatlon modern, sportivii români au obținut mai multe medalii la Campionatele Europene și Mondiale.
Potec a evidențiat importanța acestor progrese, menționând că succesul la nivel de juniori indică un viitor promițător. „Când avem medalii la campionatele de seniori, avem prezent. Când obținem medalii și la juniori, avem și viitor,” a afirmat ea.
Începând cu 2025, Federația se va concentra pe organizarea Campionatelor Mondiale de juniori, care vor avea loc la Complexul Sportiv de Natație din Otopeni. Potec a explicat că obținerea organizării acestui eveniment nu a fost ușoară, dar reprezintă o oportunitate majoră pentru România. „Marile provocări vor fi de ordin financiar, dar sperăm să atragem parteneri care să ne susțină pentru a arăta că ne putem ridica la nivelul altor țări,” a spus aceasta.
Pe plan sportiv, obiectivele rămân ambițioase. Federația își propune să obțină medalii la toate competițiile majore, inclusiv Campionatele Europene și Mondiale pentru juniori și seniori, precum și Festivalul Olimpic al Tineretului European.
La finalul anului, David Popovici va fi omagiat ca „Sportivul Anului” în cadrul unei gale speciale organizate de Federație. „Nu este un secret că dublul medaliat olimpic va primi acest titlu,” a declarat Potec, subliniind că performanțele lui Popovici sunt un exemplu pentru tinerii sportivi români.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu