Sistemul de Garanție-Returnare vine cu beneficii pentru piața muncii.
Cel mai mare proiect de economie circulară din România, Sistemul de Garanție-Returnare, ajută nu doar la protejarea mediului înconjurător, ci va presupune și crearea de noi locuri de muncă. Într-un dialog între reprezentanții RetuRO-administratorul SGR-, primari sau președinți de Consilii Județene și oficiali guvernamentali, aceștia din urmă au subliniat importanța pe care sistemul recent lansat o va avea pentru dezvoltarea comunităților locale.
„Este un program care nu înseamnă doar a nu mai polua cu PET-uri, ci până la urmă el poate să însemne locuri de muncă în toate localitățile. Din acest punct de vedere orice efort de sprijinire a antreprenoriatului în România este binevenit”, a subliniat ministrul Economiei, Antreprenoriatului și Turismului, Ștefan Radu Oprea, la evenimentul de Informare privind implicațiile SGR pentru comunitățile locale, desfășurat la Ploiești. Potrivit acestuia, informarea este elementul-cheie pentru reușita acestui program.
„Trebuie să înțelegem foarte bine toate etapele și care sunt avantajele. Dacă cei care au magazine mici în toate comunele nu vor ști să profite și ei de avantajele pe care le acordă RetuRO, o să constatăm la un moment dat că potențialii clienți pe care îi au se vor duce tot către celelalte rețele de magazine mai bine dezvoltate, care au forța financiară să-și facă rețeaua. Aici noi trebuie să îi sprijinim și să îi încurajăm, pentru că pe noi ceea ce ne interesează în fiecare localitate sunt locurile de muncă”, a explicat Ștefan Radu Oprea.
Ministrul Economiei, Antreprenoriatului și Turismului a arătat că țintele de colectare pot fi atinse prin acest parteneriat public-privat în care toată lumea este implicată. Ștefan Radu Oprea a venit și cu un exemplu în acest sens. „Buzăul a știut să-și dezvolte această industrie verde. Cei mai mari reciclatori din țară sunt la Buzău. Am văzut ce se poate fabrica din PET-uri. Din păcate ei importau 50% din PET-uri pentru că noi nu eram în stare să colectăm”, a precizat oficialul guvernamental, care s-a arătat optimist în privința reușitei acestui sistem.
Mihaela Frăsineanu, consilier de stat în cadrul Cancelariei prim-ministrului a evidențiat la rândul său importanța colectării separate a deșeurilor, dar și oportunitatea creării de noi locuri de muncă.
„Avem nevoie de ambalaje, avem nevoie de deșeurile de ambalaje pentru a le duce spre reciclare, pentru a crea atât noi business-uri, în domeniul colectării, transportului și reciclării ambalajelor, pentru a crea și noi locuri de muncă”, a spus Mihaela Frăsineanu, la evenimentul organizat de RetuRO la Ploiești.
„Autoritățile publice locale ar trebui să se bucure. Vor avea în primul rând date foarte certe, raportate de către RetuRO în ceea ce privește colectarea deșeurilor de ambalaje din plastic, din sticlă și din aluminiu. Vor putea să înființeze prin colaborarea cu acele magazine mici, acei comercianți care nu pot să organizeze singuri un punct de colectare și să înființeze aceste puncte de colectare și să creeze noi locuri de muncă pentru că tot ceea ce înseamnă gestionarea deșeurilor, gestionarea ambalajelor din Sistemul de Garanție-Returnare va fi suplimentat ca și finanțare de către RetuRO”, a mai declarat consilierul de stat Mihaela Frăsineanu.
Și Radu Pascu, Project & Commercial Manager RetuRO, a subliniat progresele care se pot face cu ajutorul SGR. „E un sistem la început și învățăm punându-l în aplicare și îmbunătățindu-l din momentul în care am început, dezvoltându-l în continuare. Vom organiza colectarea, transportul, prelucrarea acestor materiale și reintroducerea lor în sistem” a precizat Radu Pascu. Reprezentantul RetuRO a adăugat că întâlnirile cu autoritățile locale vor continua.
Invitații și partenerii de discuție sunt președinții de Consilii Județene, primarii de municipiu, orașe și comune, în scopul de a lămuri orice detaliu legat de acest sistem. Evenimentele sunt realizate în parteneriat cu Asociația Municipiilor din România, Asociația Orașelor din România și Asociația Comunelor din România. Prin sistemul de garanție-returnare, România ar putea colecta 77% din PET până în 2025 și 90% până în 2029, ținte impuse României de Uniunea Europeană.
Compania RetuRO este administratorul desemnat pentru gestionarea acestui sistem, companie deținută în proporții diferite de Ministerul Mediului, Asociația Berarii României pentru Mediu, Asociația Producătorilor de Băuturi Răcoritoare pentru Sustenabilitate și Asociația Retailerilor pentru Mediu. Compania a fost formată ca o societate administrată în sistem dualist, ce are la bază principiul not-for-profit, ceea ce înseamnă că, prin actul constitutiv, aceasta și-a asumat obligația de a reinvesti eventualul profit exclusiv în dezvoltarea sistemului. Campania de conștientizare a proiectului RetuRO SGR în rândul autoritătilor se va desfășura la nivel național și în anul 2024.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News