Bolile reumatismale sunt frecvente şi au un impact important pentru populaţie, a subliniat, joi, managerul Centrului Clinic de Boli Reumatismale "Dr. Ion Stoia", Cătălin Codreanu, cu ocazia Zilei Mondiale de Conştientizare a Artritei.
El a evidenţiat, într-o conferinţă de presă, importanţa diagnosticării din vreme a acestor boli, pentru a evita consecinţele lor negative. Potrivit specialistului, medicina a progresat suficient de mult cât să ofere pacienţilor soluţii terapeutice atât de bune încât aceste boli aproape să dispară, însă pentru a obţine rezultate trebuie să se facă tratament la timp. "Acesta este probabil mesajul esenţial", a transmis Codreanu.
"Ziua de 12 octombrie este o zi specială pentru comunitatea de persoane care sunt interesate de boli reumatice, este importantă pentru cei care suferă de boli reumatice în primul rând, pentru că este un moment când ne amintim de existenţa acestor suferinţe şi de ceea ce putem face pentru ameliorarea lor. Este o zi care este importantă pentru comunitatea de profesionişti în sănătate, atât reumatologi, cât şi nonreumatologi, acei doctori care încearcă să uşureze soarta pacienţilor cu boli reumatismale", a spus managerul Centrului "Dr. Ion Stoia", potrivit Agerpres.
"Există un mit - avem tendinţa să credem că bolile reumatice sunt asociate cu procesul de îmbătrânire. Nu există nimic mai eronat. Aceste boli afectează persoane tinere, persoane active, copii, adolescenţi, cu consecinţe care ulterior se transmit pe o perioadă foarte lungă de timp", a explicat prof. dr. Cătălin Codreanu.
"Conştientizarea factorilor de risc reprezintă un pilon crucial în lupta cu bolile reumatismale. Cunoaşterea şi înţelegerea modului în care anumite obiceiuri de viaţă, predispoziţia genetică şi alţi factori pot contribui la dezvoltarea bolilor reumatice ne permit să luăm măsuri preventive mai eficiente. Prin educarea populaţiei asupra acestor riscuri şi promovarea unui stil de viaţă sănătos putem să reducem incidenţa acestor afecţiuni şi să îmbunătăţim sănătatea publică. (...) Bolile reumatice nu cunosc graniţe disciplinare, iar abordarea lor necesită expertiză din mai multe domenii medicale. Colaborarea dintre medici, cercetători, asistenţi medicali, fizioterapeuţi, psihologi şi alţi profesionişti din domenii conexe este esenţială pentru a oferi o îngrijire holistică pacienţilor şi pentru a dezvolta soluţii inovatoare", a transmis consilierul prezidenţial Diana Păun, într-o intervenţie video.
Preşedintele Societăţii Române de Reumatologie, prof. dr. Elena Rezuş, a pus accent, la rândul său, pe necesitatea creşterii gradului de conştientizare şi educaţie cu privire la impactul bolilor reumatismale în toate etapele vieţii pacienţilor.
Bolile reumatice şi musculo-scheletice afectează persoane de toate vârstele şi includ peste 200 de afecţiuni, printre care poliartrita reumatoidă, spondilita anchilozantă, artropatia psoriazică, artroza, fibromialgia şi guta.
În România, peste 600.000 de persoane - 3% din populaţie - suferă de boli reumatice de tip inflamator, acestea afectând într-o măsură importantă populaţia activă, tineri şi chiar copii.
Potrivit Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, bolile reumatice şi musculo-scheletice (RMDs) sunt principala cauză de dizabilitate la nivel mondial şi ţin departe de muncă aproximativ un milion de europeni.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Anca Murgoci
de Anca Murgoci