Congresul de Reumatologie 2023, desfășurat în perioada 5-7 octombrie la Cluj Napoca, a adunat peste 600 de înscriși, dintre care foarte mulți reumatologi tineri, dar și alte specialități- medici interniști, medici recuperare medicală.
Publicitate
Profesor Doctor Simona Rednic, care a condus lucrările Congresului, a subliniat pentru jurnaliștii prezenți la manifestare că reumatismul nu este o boală, ci sunt peste 200 de boli care se manifestă la nivelul sistemului musculo-scheletal, care au cauze diferite și abordări terapeutice diferite. Prof. Rednic a atras atenția că, în ciuda importanței acestei specialități și a eforturilor făcute de Universități și de Societatea de Reumatologie, sunt încă prea puțini reumatolgi în România- aproximativ 400, iar mare majoritatea activează în centrele universitare.
Din nefericire, sunt județe și spitale județene fără reumatologi, a spus prof. Rednic, dând ca exemplu Tulcea, caraș Severinul sau Gorjul. ”Deși Reumatologia este o specialitate tânără, avem tot mai multe terapii și posibilitățile de a ajuta bolnavii sunt tot mai extinse, a spus prof. Rednic. Soluțiile pe care le văd pentru rezolvarea situației sunt: o imagine mai bună a reumatologiei, evitarea unor confuzii care se fac între reumatologie și alte specialități (cum ar fi Recuperarea medicală), inclusiv la nivel de spitale. Este un efort constant de educare pentru creșterea imaginii specialității către managerii de spitale, autoritățile locale. De asemenea, am încercat să inițiem un proiect de coaching pentru șefii de secții și asistentele șefe pentru că în ultima vreme viața noastră profesională e din ce în ce mai complicată, tot mai greu gestionăm situațiile de criză, exista presiuni administrative, iar lucrurile se schimbă permanent. La rezidentiat sunt aproximativ 30 de posturi pe an pentru reumatologie.
Doa 10 reumatologi pediatri în România
Reumatologia pediatrică este, de asemenea, foarte importantă pentru că și copiii fac boli reumatogice. În România sunt mai puțin de 10 medici care au această specializare, de aceea nevoia este foarte mare. În pregatirea pediatrilor nu se face deloc reumatologie, însă la nivelul centrelor Cluj, București, Iași de trei-patru ani se face un atestat de reumatologie pediatrică, la care se pot înscrie reumatologii și pediatri. Avem deja 4 absolvenți la Cluj, iar la București 5 pediatri care se pregătesc acum în această specialitate.
Cu privire la numărul de copii care suferă de boli reumatice – datele de prevalență pentru artrita idiopatică juvenilă arată că este afectată 0,1% din populația generală. Dacă facem un calcul, sunt mii de copii, dar cei cunoscuți cu această boală sunt mai puțini, fiind subdiagnosticați și netratați, cu consecințe pe termen lung”, a spus prof. Simona Rednic.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu