EXCLUSIV  Reunificarea Coreei pe model german. Chirieac, întrebare cheie pentru ambasadorul sud-coreean / „Împărțirea actuală nu este normală“ / video

FOTO: Colaj/ Agerpres & Pixabay
FOTO: Colaj/ Agerpres & Pixabay

RIM Kap-soo, ambasadorul Coreei de Sud la București, a vorbit despre perspectivele unei reunificări a Peninsulei Coreene, pe modelul Germaniei, din anii 1990.

 

Întrebat cu vede relația cu vecinul de la Nord, în condițiile în care problemele de acolo nu sunt doar regionale, ambasadorul Coreei de Sud în România răspuns:

„Asta a spus și președintele nostru la summit-ul NATO, de anul acesta, de la Vilnius. A pus accentul pe conexiunea dintre Europa și Asia de Nord. Suntem conectați, nu-i așa? În ceea ce privește provocarea nord-coreeană pot pune accentul pe trei puncte. În primul rând, după cum spuneați, nu este doar o amenințare la adresa Asiei de Nord, ci la nivel global. Pentru că este o amenințare globală, întreaga comunitate internațională ar trebui să fie unită pentru a trimite un semnal foarte puternic Coreei de Nord că ambițiile lor nucleare și de creare a rachetelor nu pot fi tolerate. Pentru orice altă provocare ar trebui să fie trași la răspundere și ar trebui să plătească un preț. Acest mesaj ar trebui trimis continuu, într-o singură voce.

Și în al treilea rând, guvernul meu menține o poziție defensivă, într-o alianță strânsă cu Statele Unite. Dar, în același timp, suntem deschiși și soluțiilor diplomatice. Dacă Coreea de Nord arată sinceritate și acceptă procesul de dezarmare și se întoarce la masa negocierilor, noi suntem deschiși”, a declarat ambasadorul.

Bogdan Chirieac: „Coreea de Sud este deschisă discuțiilor diplomatice?”

RIM Kap-soo: „Absolut, absolut. Dar există două condiții. În primul rând, noi ne menținem poziția de apărare. În al doilea rând, comunitatea internațională ar trebui să arate un mesaj puternic și unitar către Coreea de Nord. Dar, în același timp, suntem deschiși discuțiilor diplomatice”.

Bogdan Chirieac: „Credeți că se poate realiza unificarea Coreei, pe modelul german?”

RIM Kap-soo: „Da, sunt sigur că, într-o bună zi, Peninsula Coreeană va fi reunită, pentru că împărțirea actuală nu este normală. Deci da, într-o zi vor fi reunificate (n.r. cele două țări). Dar nu știu când”.

Youtube video image

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri


Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel