Reuniune OPEC la Viena: decizia care poate arunca în aer prețul petrolului

 

În următoarele ore ale acestei zile, la Viena se va lua o decizie cu impact global. Economia mondială și chiar situația geopolitică vor fi influențate de hotărârea țărilor OPEC, care negociază în acest moment nivelul produției și prețul petrolului. Potrivit publicației gerrmane Die Welt, piețele au reacționat violent după schimbările decise de exportatori în 2014, iar situația s-ar putea repeta.

La precedenta reuniune OPEC, Arabia Saudită a hotărât să mențină nivelul ridicat al producției, chiar dacă reîncepuseră exporturile din Libia și Irak. Decizia saudiților a dus la prăbușirea prețului, cu efect devastator asupra unor țări care depind de încasările din petrol. Venezuela și Rusia au fost cele mai afectate.

De asemenea, s-au oprit investițiile în surse alternative de combustibili fosili, cum ar fi gazele de șist. În SUA, zeci de companii au suferit o lovitură la bursă și s-au pierdut zeci de mii de locuri de muncă. Și investițiile în creșterea capacității de extracție din zonele epuizate s-au redus, ori au fost înghețate. România, care exploatează zăcăminte de zeci de ani, avea nevoie de 11 miliarde de euro, investiții în noi tehnologii și modernizarea sondelor, pentru a stopa declinul producției. În condițiile unui preț scăzut al petrolului, acestea devin nerentabile.

Unii analiști, citați de Die Welt se tem că la Viena ar putea fi luate decizii care pot să arunce în aer prețul petrolului. O reducere a producției de către Arabia Saudită, pe un trend crescător al cererii, ar readuce cotația la nivelul de 100 de dolari barilul. Potrivit Citygroup, saudiții au un deficit bugetar de 22 procente din PIB, iar rezervele lor finaciare s-au diminuat considerabil. De aceea, ar putea lua în calcul orice variantă care le-ar crește încasările, inclusiv reducerea producției, pentru a crește prețul barilului. Arabia Saudită nu va renunța la cota sa de piață, încercând să-și falimenteze concurenții, cred alți comentatori ai pieței petrolului, ceea ce va duce la un meci nul, în Viena: cotele se vor menține neschimbate, iar prețul va varia ușor, în jurul cotației actuale.

Tabloul este complicat de solicitarea Iranului, care vrea să reia exporturile, de circa 1 milion de barili/zi, după ridicare sancțiunilor economice impuse de comunitatea internațională. Producția totală a OPEC este de 30 de milioane de barili/zi.

De cealaltă parte, comapniile care exxploatează gaze de șist și-au redus costurile, chiar și cu 45%. Dacă procesul continuă, ar putea reintra în joc, chiar și la actualul preț al petrolului, ceea ce va accentua competiția în domeniu.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel