Un memorandum de colaborare între Ministerul Afacerilor Externe şi Programul Naţiunilor Unite pentru Dezvoltare a fost semnat, luni, la Bucureşti, de secretarul de stat în MAE Maria Magdalena Grigore şi asistentul secretarului general al PNUD, Mirjana Spoljaric.
'Acest document constituie baza legală prin care cele două entităţi - MAE şi Programul Naţiunilor Unite pentru Dezvoltare - îşi vor derula în continuare colaborarea. După mai bine de 47 de ani în care România a fost beneficiar net al asistenţei pentru dezvoltarea proiectelor derulate de PNUD - şi aici aş aduce aminte de ideea iniţială a Complexului Măgurele sau extinderea reţelei de metrou a Bucureştiului, cât şi datoria externă a României au fost printre primele subiecte discutate cu UNDP -, lăsăm perioada aceea în urmă şi trecem la perspective de colaborare viitoare. România este un donator emergent, motiv pentru care aceste noi componente de asistenţă pentru dezvoltare, asistenţă umanitară, pace şi securitate pot constitui premisele atingerii obiectivelor de politică externă, iar în colaborare cu PNUD - entitate prezentă în majoritatea statelor care prezintă şi trec prin dificultăţi - ne putem atinge scopul şi obiectivele de politică externă', a declarat Maria Magdalena Grigore.
Ea a precizat că în materie de asistenţă pentru dezvoltare priorităţile României sunt multiple şi privesc diverse regiuni. 'Dacă vorbim de Orientul Mijlociu, unde chiar în 2019 în planul Agenţiei ROAID care trebuie să implementeze proiectele de asistenţă pentru dezvoltare am avut şi avem în derulare proiecte cu Iordania, dacă vorbim de Africa de Nord avem proiecte în Tunisia, avem proiecte în Egipt, avem proiecte de asistenţă pe diferite componente, fie că vorbim de educaţie, fie că vorbim de expertiză în ceea ce priveşte riscul la dezastre, fie că vorbim de Autoritatea Electorală română care de altfel acordă asistenţă tehnică instituţiei omoloage din Iordania pe diverse componente şi împreună cu alte entităţi din România, chiar dacă nu sunt în subordinea MAE, dar ne aducem aportul fie ca expertiză sau sunt anumite proiecte de asistenţă pentru dezvoltare care constau în identificarea nevoilor din statele respective şi aici aş aduce aminte de tehnică medicală, calculatoare, renovări, reabilitări de şcoli, spitale, grădiniţe. Încă suntem la început.
Sper ca această componentă de umanitar, dar nu numai, mai ales asistenţă pentru dezvoltare, să fie mult mai bine înţeleasă inclusiv de colegii mei, domnii ambasadori', a afirmat secretarul de stat în MAE. Semnarea memorandumului a avut loc cu ocazia Reuniunii anuale a diplomaţiei române, care se desfăşoară până joi la Bucureşti.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu