Ministrul italian de interne Matteo Salvini şi-a menţinut poziţia ostilă primirii de nave cu migranţi după o reuniune de urgenţă a unor miniştri de interne din state membre UE, desfăşurată miercuri seara la Helsinki şi consacrată stabilirii unui 'mecanism de solidaritate' în cazul crizei migranţilor care traversează Mediterana, informează AFP.
Participanţii au dezbătut acest subiect în speranţa identificării unei soluţii care să pună capăt incertitudinii navigării ambarcaţiunilor a căror debarcare este interzisă, după ce acestea au salvat migranţi în Mediterana centrală. La iniţiativa Franţei şi Germaniei, reuniunea şi-a propus să lanseze o coaliţie de state voluntare care să se angajeze să îşi repartizeze în mod sistematic migranţi salvaţi pe mare, fără să mai fie nevoie să se recurgă la negocieri dificile după fiecare operaţiune de salvare.
Într-o postare pe Twitter după cina de miercuri, ministrul italian de interne Matteo Salvini a scris următoarele: 'Franţa şi Germania doresc în continuare ca Italia să se afle printre cele câteva state unde sosesc (migranţi), lucrăm pe o axă mediteraneană solidă care să schimbe regulile şi să pună capăt traficului de fiinţe umane'. Anterior reuniunii, Salvini a avut o întrevedere bilaterală cu omologul său maltez, Michael Farrugia.
Absenţa unei 'împărţiri a poverii' primirii migranţilor constitue unul din argumentele principale prin care Roma justifică închiderea porturilor sale pentru navele care salvează migranţi. Promiţând o distribuire încă de la început, scopul reuniunii viza eliminarea situaţiilor tensionate, în special în relaţia cu Italia, precum şi evitarea unei tragedii umanitară în această vară. O reuniune oficială a miniştrilor de interne din statele membre UE este prevăzută să aibă loc joi, la Helsinki, dar Preşedinţia finlandez a UE, la iniţiativa Franţei şi a Germaniei, a propus miniştrilor interesaţi să se reunească începând de miercuri seara în cadrul unui dineu de lucru pentru a discuta despre situaţia debarcării migranţilor care traversează Marea Mediterană pentru a ajunge pe ţărmurile Europei.
Nu a fost făcută publică lista participanţilor, dar 'şase sau şapte ţări' şi-au manifestat disponibilitatea de a face parte dintru-un grup de voluntari, în timp ce alte 'trei sau patru' state continuă să ezite, conform informaţiilor furnizate de o sursă europeană. Propunerea dezbătută miercuri seara la Helsinki vizează 'crearea unui mecanism de solidaritate temporară mai previzibil şi mai eficient pentru a asigura debarcarea rapidă şi demnă a migranţilor salvaţi de nave particulare în portul sigur cel mai apropiat', conform unui proiect de document la care AFP a avut acces.
Mecanismul propus, care ar urma să funcţioneze până în octombrie 2019, prevede repartizarea 'cât mai rapid posibil' a persoanelor care solicită azil în ţările care fac parte din 'coaliţia voluntarilor'. Două condiţii sunt necesare pentru concretizarea acestui mecanism de solidaritate: întrunirea unui număr suficient de ţări voluntare şi obţinerea acordului de a deschide porturile din partea Italiei şi a Maltei.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu