Un val de investiţii chineze masive în Europa este puţin probabil, susține Reuters. Într-o Europă înecată în datorii şi aflată în pragul unei noi recesiuni, ai cărei lideri ar vrea ca Bejingul să investească o parte mai mare din rezervele valutare de 3.200 de miliarde de dolari în obligaţiuni europene, influenţa Chinei nu poate decât să crească.
Achiziţia, de săptămâna trecută, a participaţiei guvernului portughez la compania EDP de către China Three Gorges, pentru 3,5 miliarde de dolari, precum și intenția Chinei de a contribui la resursele FMI pentru susţinerea unor state puternic îndatorate, precum Italia şi Spania, mențin optimismul bancherilor europeni privind redresarea instituțiilor financiare.
Însă analiștii sunt mult mai precauți și nu anticipează o schimbare majoră în abordarea precaută a Chinei privind extinderea pe pieţele occidentale, în pofida interesului exprimat de liderii de la Beijing pentru deversificarea activelor ţării în străinătate. Africa şi Asia vor rămâne, probabil, principalele ţinte pentru China. "Vor exista oportunităţi, dar nu vom asista la achiziţia Europei de către China", a declarat Thilo Hanemann, director de cercetare la compania americană de consiltanţă Rhodium Group.
Motivele pentru care investitorii chinezi sunt precauți derivă din întârzierile cu care se obține avizul autorităţilor de la Beijing privind fuziunile şi achiziţiile, lipsa experienței necesară de la nivelul conducerii companiilor pentru integrarea achiziţiilor pe piața internațională sau din faptul că perspectivele unor investiții sunt mai profitabile în China decât în Europa.
Thilo Hanemann, director de cercetare al Rhodium Group, a afirmat că unele grupuri chineze mari, de stat şi private, au început să analizeze oportunităţi în SUA şi Europa, iar în 2012 vor avea loc tranzacții în sectoarele tehnologic şi produse de consum, care vor permite companiilor chineze să urce pe scara valorică şi să-şi consolideze cota de piaţă, deși este sceptic în privinţa capacităţii companiilor chineze de a profita de oportunităţile care vor apărea anul viitor.
"Sunt multe tranzacţii în care nu se pot implica investitori chinezi. Dacă guvernul de la Beijing vede că o companie vrea să preia active cu probleme, care ar risca reacţii politice în Europa, cred că ar interveni să se asigure că nu vor exista complicaţii pentru China", a declarat Hanemann.
Potrivit afirmațiilor directorului operaţional al Invest Securities China, Christine Lambert-Goue, companiile chineze caută mai puţin preluarea unor firme şi mai mult achiziţia de branduri, patente şi tehnologie care să le consolideze poziţia pe piaţa de origine.
Investiţiile în Europa se vor accelera eventual, dar deteriorarea climatului politic este un obstacol pe termen scurt, a spus Jonathan Holslag, analist la Institutul pentru Studii Contemporane despre China din Bruxelles.
Citește și:
Vânzările de active europene, în vizorul Chinei
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu