Mii de militari ucrainieni au pătruns în adâncime în teritoriul Rusiei, într-un atac fără precedent, sprijinit de roiuri de drone. Miza noului front deschis în regiunea Kursk nu vizează schimbarea rezultatului războiului, explică Reuters, ci pregătirea negocierilor de pace.
Rusia nu a reușit, până sâmbătă, să respingă trupele ucrainene care au pătruns până la 20 km în interiorul regiunii Kursk, pe teritoriul suveran rus, în cea mai puternică ofensivă de la începutul războiului în 2022.
Forțele ucrainene au trecut granița rusă marți dimineață și au avansat rapid în unele părți vestice ale regiunii Kursk, susținute de roiuri de drone și foc de artilerie grea. Unități de sabotaj ale armatei de la Kiev au pătruns mai adânc în interiorul Rusiei, potrivit bloggerilor ruși de război.
„Forțele armate continuă să respingă încercarea de invazie a forțelor armate ucrainene,” a declarat sâmbătă Ministerul Apărării din Rusia, adăugând că bătăliile intense se concentrează în jurul localităților Malaya Loknya, Olgovka și Ivashkovskoye, situate la 10-20 km în interiorul Rusiei.
Confirmând gravitatea situației, Rusia a impus sâmbătă un regim de securitate extins în trei regiuni de frontieră, în timp ce Belarusul a anunțat că a respins ceea ce crede a fi fost un atac major cu drone din partea Ucrainei. Alexander Bortnikov, directorul Serviciului Federal de Securitate (FSB), a ordonat impunerea unui regim antiterorist în regiunile Kursk, Bryansk și Belgorod - care au o suprafață combinată de aproape 92.000 de kilometri pătrați.
Măsurile oferă în esență serviciilor de securitate puteri extinse pentru a bloca o zonă, inclusiv controale asupra comunicațiilor și restricții asupra unor libertăți obișnuite. Mii de civili au fost evacuați din regiunea Kursk.
Bloggerii militari ruși au declarat sâmbătă că situația s-a stabilizat după ce Rusia a trimis forțe pentru a opri atacul surpriză, dar au recunoscut că Ucraina își consolidează rapid forțele. Aceștia susțin că aviația rusă a reușit să împiedice un dezastru militar, lovind forțele Kievului și împiedicând înaintare acestora în adâncime, dar situația e gravă pentru militarii ruși din zonă. La Moscova, mediile online au ridicat semne de întrebare privind profesionalismul comandanților de unități din zona Kursk, ba chiar și critici la adresa armatei.
Reuters arată că bătăliile din jurul Sudzha au loc într-un moment crucial al războiului, când Kievul este preocupat de faptul că sprijinul SUA ar putea slăbi dacă republicanul Donald Trump câștigă alegerile prezidențiale din noiembrie. Trump a spus că ar pune capăt războiului, iar atât Rusia, cât și Ucraina sunt interesate să obțină cea mai puternică poziție de negociere pe câmpul de luptă.
Kievul dorește să mențină forțele ruse pe pozițiile din acest moment, în care rușii controlează 18% din teritoriul Ucrainei, și să arate Occidentului că poate încă organiza operațiuni militare majore care să afecteze Rusia, chiar dacă frontul din Kursk este puțin probabil să schimbe rezultatul războiului.
Ucraina nu a comentat direct atacul, dar un videoclip postat pe media ucraineană pare să arate soldați ucraineni controlând o instalație de măsurare a gazului în orașul de frontieră Sudzha, unde gazul natural rusesc intră în Ucraina pentru tranzit spre Europa.
Reuters nu a putut verifica videoclipul. Surse rusești au raportat că Ucraina controlează unele zone din Sudzha. Gazul continua să curgă prin conductă, sâmbătă.
Unele rapoarte au spus că forțele ucrainene se îndreaptă spre centrala nucleară Kursk, care furnizează o parte importantă din energia electrică a sudului Rusiei. Aceasta are în total șase reactoare, două închise, două în construcție și două operaționale.
Guvernatorul interimar al regiunii Kursk, Alexei Smirnov, a declarat că resturi de drone au căzut pe o substație de energie electrică lângă Kurchatov, orașul care deservește centrala nucleară Kursk, dar aceasta continuă să funcționeze normal.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News